52 minut

10. dubna 2013

Část: Daniel Pitín

Obsah dílu

Rytmy, pohyb, světlo a nové divadlo v Brně — Radek Kratina v GMHP — Zdeněk Ziegler v Síni slávy — Portrét: Daniel Pitín

Části dílu

01:16
Rytmy, pohyb, světlo a nové divadlo v Brně
    Impulsy futurismu v českém umění zachycuje výstava v Moravské galerii v Brně. Mapuje, odkud do českého umění v první třetině minulého století přišel motiv pohybu, rytmu a dynamiky. Vedle výtvarného umění ukazuje i různá technická řešení - optické přístroje, chronofotografie či film.
    Jak se tyto tendence projevily v architektuře, probereme s historikem a teoretikem umění a architektury Rostislavem Šváchou. A pokud jde o současnost, zeptáme se, čím ho okouzlilo nové brněnské Divadlo na Orlí od architektů Pavla Rady a Milana Raka.
    09:49
    Divadlo na Orlí
      17:00
      Radek Kratina v GMHP
        Tvorbu Radka Kratiny charakterizuje na jedné straně racionalita, smysl pro geometrii a konstrukci formy, na straně druhé všudypřítomný prvek nezávazné hry, obsažené v principu variability jeho prací. Téměř tři desetiletí je Kratina rozvíjel v nesčíslných variantách, které v devadesátých letech vyústily do prostorových vertikálních soch-objektů. Právě princip proměny řadí Kratinovu tvorbu do širšího rámce kinetismu.
        25:05
        Zdeněk Ziegler v Síni slávy
          Síň slávy českého designu má dalšího člena. K Janu Kaplickému, Stanislavu Lachmanovi či René Roubíčkoví přibyl nově grafický designér Zdeněk Ziegler, který vytvořil řadu výrazných plakátů, známek či knižních podob. Projdeme s ním jeho nejznámější díla, která označuje za mezníky své tvorby.
          35:08
          Daniel Pitín
            S mladým absolventem pražské Akademie výtvarných umění jsme natáčeli v době, kdy můžete vidět jeho tvorbu i v Galerii Rudolfinum. Virtuózně namalované obrazy svědčí o autorově talentu, kterého si v poslední době všimli i zahraniční galeristé. Daniel Pitín je jednou z velkých nadějí současné malířské školy, která v galeriích soupeří s divácky méně přístupnými konceptuálními projekty.
            49:28
            Artmix a co my?
              Přehrát celé video

              Přehled dílů

               

              Artmix na sociálních sítích

              Napište nám