25 minut

6. listopadu 2023

Část: Silničáři se připravují na zimu

Obsah dílu

Řidiči poškozují výškové brány na mostě přes Moravu — Nehody kvůli překročení výšky vozidel — Liberty zatím nespustila vysokou pec — Průmyslová výroba meziročně poklesla o 5,2 % — FNO zakazuje návštěvy na hematoonkologii — Výuka první pomoci ve školách — Návrat svatostánku po 40 letech — Hlavní tah v Olomouci je plně průjezdný — Silničáři se připravují na zimu — Slabá sezóna pálení kvasu — Polární záře nad Moravou — Výběr ze sociálních sítí ČT — Roman Mikuš tvoří hornický betlém

Části dílu

00:58
Řidiči poškozují výškové brány na mostě přes Moravu
    Patří k místům, kde auta bourají velmi často. Dopravní značení je tu ale podle silničářů nadstandardní. Most, který spojuje Mladeč a Nové Zámky na Litovelsku. Řidiči tu poškozují výškové brány, které omezují průjezd vysokých a těžkých aut. Řešením mají být konstrukce s řetízky na nejbližších křižovatkách.
    03:07
    Nehody kvůli překročení výšky vozidel
      Špatný odhad řidiče nebo nerespektování dopravní značky o maximální výšce vozidla - příčina několika nehod ročně. Třeba do železničního mostu v Němčicích nad Hanou už narazily desítky kamionů. *** Podjezd u Rudy nad Moravou pak před třemi lety poškodila nákladní tatrovka: Zvednutá korba posunula most o zhruba 20 centimetrů a způsobila škodu zhruba jeden milion korun.
      03:38
      Liberty zatím nespustila vysokou pec
        Huť Liberty dnes nespustila vysokou pec číslo tři. Původně ji plánovala odstavit na dva týdny. Oficiální stanovisko kdy a jestli ji uvede do provozu poskytne Liberty Ostrava zítra. Firma má ekonomické a provozní problémy několik měsíců. Ukončila provoz největší koksárenské baterie a přerušila výrobu válcovaného drátu. Společnost zaměstnává šest tisíc lidí.
        06:03
        Průmyslová výroba meziročně poklesla o 5,2 %
          Průmyslová výroba v Česku pokračuje už třetí měsíc v řadě ve svém poklesu. Meziročně si pohoršila o pět procent. Informoval o tom Český statistický úřad . Hodnota nových zakázek pro český průmysl podle statistiků ve srovnání s loňským zářím klesla o 5,2 desetin procenta. S poklesem produkce se v září potýkal průmysl napříč všemi odvětvími.
          07:24
          FNO zakazuje návštěvy na hematoonkologii
            Ostravská fakultní nemocnice zakázala návštěvy na všech lůžkových stanicích a jednotkách intenzivní péče Kliniky hemato-onkologie, a to od zítřka do odvolání. Příčinou je zvyšující se výskyt respiračních onemocnění a kovidu-19. Kvůli tomu je už téměř dva týdny pro veřejnost uzavřená Léčebna dlouhodobě nemocných v Klokočově u Vítkova na Opavsku.
            07:52
            Výuka první pomoci ve školách
              Žáci opavské střední školy podnikatelské se učili od záchranářů poskytovat první pomoc - nacvičovali masáž srdce i zástavu tepenného krvácení. Na první pomoc si podle průzkumu Českého červeného kříže věří méně než jeden Čech ze šesti, třetina by se ani neodvážila to zkusit.
              09:27
              Návrat svatostánku po 40 letech
                Do kaple Neposkvrněného početí Panny Marie ve Frýdlantu nad Ostravicí se po čtyřech desetiletích vrátil svatostánek. Někdy v 80. letech jej tehdejší farář uschoval, aby ho zachránil před zničením. Během slavnostní mše ho požehal biskup ostravsko-opavský, Martin David.
                11:42
                Hlavní tah v Olomouci je plně průjezdný
                  V Olomouci se znovu otevřel průtah městem. Čtyř proudová silnice I/35 byla kvůli rozsáhlé opravě asfaltu uzavřena od konce září. Město pak využilo uzavírku k demolici lávky pro pěší a cyklisty - ta spojovala městské části Neředín a Řepčín.
                  13:11
                  Silničáři se připravují na zimu
                    Od začátku listopadu jsou silničáři v pohotovosti. Ti v Moravskoslezském kraji už mají přestrojenou veškerou techniku a ve skladech víc než 70 tun drti a posypové soli. Za sebou mají i kontrolní jízdy.
                    15:47
                    Slabá sezóna pálení kvasu
                      Sezona v pálenicích vrcholí. Podle jejich provozovatelů je ale letošní rok jedním z nejhorších. Důvod je prostý - urodilo se málo ovoce. I přesto to ceny neovlivnilo a většinou zůstaly stejné, jako loni. Příští rok se to ale zřejmě změní.
                      17:34
                      Polární záře nad Moravou
                        Na některých místech v regionu se včera naskytla vzácná nebeská podívaná. Oblohu rozzářila polární záře. Tu vytváří částice slunečního větru, které vniknou do atmosféry. Polární září je možné sledovat hlavně v severní Evropě.
                        19:29
                        Výběr ze sociálních sítí ČT
                          Obřími rybami se může pochlubit přehrada Olešná na Frýdecko-Místecku a rybář Jakub Kocur. Během tří večerů tam vylovil hned tři kapitální kapry – první vážil 25 kilo, druhý 23 a třetí večer chytil kapra, který vážil 24 kilogramů. Za fotografie děkujeme! // Policisté pátrají po zlodějích autobaterie z autobusu. Jejich počínání zachytila kamera: Dírou v plotě v půlce září zloděj vlezl na pozemek domu ve Slezské Ostravě. Odsud ukradl volně položenou autobaterii do autobusu. Společně s ženou, která na něj čekala na ulici, baterii odvezli na koloběžce.
                          20:09
                          Roman Mikuš tvoří hornický betlém
                            Vítěz světové řezbářské soutěže v Anglii - Roman Mikuš - tvoří betlém pro Ostravské vánoce. Zatím bude mít pět základních figur a chybět v něm nebudou předměty, které připomenou hornickou minulost města. Ostravané jej uvidí už v půlce listopadu.
                            Přehrát celé video
                            Stopáž25 minut
                            Další díl
                            7. listopadu 2023

                            Přehled dílů

                             
                            Stopáž25 minut

                            26. dubna

                            V Elektrárně Dětmarovice skončí spalování uhlí — Vodík a modulární reaktor v Dětmarovicích — Noví investoři v Mošnově a Přerově — Výcvik prvosledových hlídek — Zásah policie na Frýdecko-Místecku — SZ: policie odložila šetření haldy Heřmanice — Šestý zápas hokejového finále v Třinci — Jatka v první pětce Cen EU za architekturu — Karviná řeší prostituci v části Louky — Výběr ze sociálních sítí ČT — Restaurátoři opravili kapli v Linhartovech — Káťa Kabanová ve Slezském divadle v Opavě

                            26. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            25. dubna

                            Kyberpodvody na hendikepovaných lidech — Kyberpodvody na hendikepovaných lidech — Horní Suchá jedná o odkupu finských domků — Festival Academia Film Olomouc — Mráz výrazně poškodil úrodu ovoce — V Olomouci startuje jarní Flora — Výběr ze sociálních sítí ČT — Nový depozitář Národního muzea v přírodě — Fotky Lukáše Horkého v Tančírně v Račím údolí

                            25. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž26 minut

                            24. dubna

                            Přípravy Mistrovství světa v hokeji v Ostravě — Přípravy Mistrovství světa v hokeji v Ostravě — Vliv návratu zimy na zvěř — Meteorologové předpovídají sněžení — Výsledky rozboru vody v Jičínce — Ostrava bude jednat o prodeji mrakodrapu — Soud o údajném prodeji vojenského materiálu — 30 let od odjezdu expedice Živá Afrika — Povolení pro přestavbu přejezdu ve Studénce — Kariérní festival Ostravské univerzity — Fandové sledují hokej na dálku ve Werk Aréně — Zkušenosti s čištěním vody v Moravském Berouně — Výstava o vzniku Opavy

                            24. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            23. dubna

                            Vývoj počtu případů černého kašle — Vývoj počtu případů černého kašle — Další mrazivá noc — Teplárny: transformace bude stát 200 miliard — Dotace na dekarbonizaci — Developer chce vybudovat zónu v Přerově — V Litovelském Pomoraví končí projekt proti komářím kalamitám — Cisterny pro letadla NATO — Únik plynu v centru Ostravy — Začíná Academia Film Olomouc — Výběr ze sociálních sítí — Nová plavební komora na Baťově kanálu — Celostátní finále mladých nástrojářů — Vyhlašování cen Jantar

                            23. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            22. dubna

                            Dolní Lutyně o referendu ke gigafactory — Příprava referenda ke gigafactory — Meteorologové varují před mrazy — Poho Park Gabriela získal evropskou dotaci — Výsledky Speed Marathonu — V Hanušovicích začne oprava hlavní silnice — Odborníci zkoumají řeč na Hané — V Kopřivnici otevře domov pro seniory — Vyšetřování úhynu ryb v Jičínce — V OD Breda objevili historické schodiště — Vážení přetížených kamionů na Jesenicku — Výročí návratu modelu Tatry 148 na český trh

                            22. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            19. dubna

                            Přibývá obézních dětí — Obezita u dospělých — Mráz může ohrozit úrodu — OKD má souhlas pro těžbu — Muž donesl na policii 23 funkčních granátů — Policejní akce Speed Marathon — Speed marathon 2024 — Vyšla poslední kniha z trilogie Šikmý kostel — Nové prostory pro hendikepované v Olomouci — Přerov zbourá bývalý hotel Strojař — Výběr ze sociálních sítí ČT — Novinky v olomoucké MHD — Za hranicí mysli Tomáše Petrečka

                            19. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            18. dubna

                            Ve Zlatých Horách vznikne stanice záchranné služby — Hromadné výpovědi učitelů ZŠ Doubrava — Trest za vydírání pro bývalého zastupitele — Podezření na týrání koní — Open Studios Ostrava 2024 — Spor o stavbu cyklostezky v Trojanovicích — Výstraha před mrazem ve vegetačním období — Akce Zlepši si techniku na VŠB — Výběr ze sociálních sítí ČT — Retrospektiva fotografa Michala Kalhouse

                            18. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            17. dubna

                            Spor o větrníky u Moravského Berouna — Budoucnost větrné energetiky — Vývoj kolem heřmanické haldy — Gabriela Lefenda novou ředitelkou TS Ostrava — O Hanácká kasárna v Olomouci není zájem — Hejtman Bělica opustil některé sněmovní orgány — Zločin a trest v Bílovci — Razantní pokles teplot — Péče o děti s autismem — Baletní pocta českým skladatelům

                            17. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            16. dubna

                            Nová trasa pro horská kola v Mostech

                            16. 4. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            15. dubna

                            Stojírenství pořád v krizi — Vývoj kondice průmyslových podniků — Prasečí hlavy před Androvým stadionem vyšetřuje policie — Výročí zahájeno ostravsko-opavské operace — Hlasování věřitelů o restrukturalizaci Liberty — Nemocniční pavilon z konejnerů — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Uzavírka Kovonského mostu — Výběr ze sociálních sítí — Bilance potravinové sbírky — Přijímací zkoušky na střední školy — 50. let výročí založení HaDivadla

                            15. 4. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám