25 minut

1. srpna 2023

Část: SOCIÁLNÍ SÍTĚ: Setkání řidičů kamionů a dodávek v Přerově. / Rekonstrukce bitvy v Mostech u Jablunkova.

Obsah dílu

Provozovatel autobusů v kraji zůstává. — Kraj jednal s provozovatelem autobusových linek. — Předběžné výsledky rozborů vody v Odře. — Příprava obchvatu Šternberka. — Místní referendum v Mostkovicích. — Pomáhají zadržet vodu v krajině. — Nabídka příměstských táborů. — Superúplněk nastane ve 20:33. — SOCIÁLNÍ SÍTĚ: Setkání řidičů kamionů a dodávek v Přerově. / Rekonstrukce bitvy v Mostech u Jablunkova. — Letní úrazy na kolech. — Nové hemodialyzační středisko ve Vsetíně. — První dražba automobilů v Prostějově.

Části dílu

01:05
Provozovatel autobusů v kraji zůstává.
    Společnost Zet Group bus bude v Moravskoslezském kraji i nadále provozovat autobusové linky. Vyplynulo to z dnešního jednání společnosti s vedením kraje. To minulý čtvrtek avizovalo, že bude požadovat kvůli desítkám nevypravených spojů v červenci na Vítkovsku a Novojičínsku odstoupení od smlouvy. Kvůli nevypraveným spojům už společnost kraji platila několikamilionové penále.
    03:32
    Kraj jednal s provozovatelem autobusových linek.
      Hostem Událostí v regionech je Radek Podstawka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.
      06:12
      Předběžné výsledky rozborů vody v Odře.
        Zhruba tunu ryb v řece Odře na česko-polském pomezí u Bohumína nejspíš minulý týden neotrávila nebezpečná látka. Podle České inspekce životního prostředí za úhyn může nedostatek kyslíku ve vodě. Podrobné laboratorní výsledky úřad zveřejní zřejmě až příští týden.
        08:01
        Příprava obchvatu Šternberka.
          Ředitelství silnic a dálnic zahájilo jednání s majiteli pozemků kvůli přípravě stavby silničního obchvatu Šternberka na Olomoucku, který z města odvede hustou automobilovou dopravu. Zahájení stavby obchvatu je v plánu v roce 2026, v provozu má být o dva roky později.
          08:20
          Místní referendum v Mostkovicích.
            Obecní úřad v Mostkovicích na Prostějovsku připravuje místní referendum o záměru firmy PGP Terminal vybudovat na území obce zařízení umožňující plazmové zplyňování odpadu. S plánovanou investicí nesouhlasí více než polovina místních obyvatel, obávají se negativního dopadu na životní prostředí. Memorandum se bude konat na konci srpna.
            08:46
            Pomáhají zadržet vodu v krajině.
              Zachraňují rašeliniště a pomáhají zadržovat vodu v krajině. Dobrovolníci se v Beskydech účastní akce Týden pro krajinu. Ta je součástí kampaně Zachraňme lesy, která usiluje o změnu lesního zákona. Podle ekologů by lesníci měli mít více pravomocí.
              11:20
              Nabídka příměstských táborů.
                Řada dětí tráví prázdniny na táborech. Vedle těch pobytových se každoročně rozrůstá taky nabídka příměstských táborů, a to i některých méně tradičních, třeba airsoftových, tanečních, výtvarných nebo i těch, které děti stráví po boku zvířat.
                13:46
                Superúplněk nastane ve 20:33.
                  Lidé se připravují na pozorování jednoho ze dvou úhlově největších úplňků na obloze tohoto roku. Kolem půl desáté večer se objeví nad jižním obzorem úplňkový Měsíc. Ten se současně k Zemi přiblíží na méně než 360 tisíc kilometrů, proto dosáhne na pozemské obloze o něco většího úhlového průměru než obvykle. Hostem Událostí v regionech, odborný pracovník ostravského planetária, Martin Vilášek.
                  17:33
                  SOCIÁLNÍ SÍTĚ: Setkání řidičů kamionů a dodávek v Přerově. / Rekonstrukce bitvy v Mostech u Jablunkova.
                    Okolo sta třiceti tahačů a dodávek se o uplynulém víkendu sjelo na výstaviště v Přerově v rámci desátého ročníku setkání řidičů s názvem Van & Truck show. / Rekonstrukce útoků Uhrů na opevnění Velká Šance v Mostech u Jablunkova, nedávno opravené opevnění bylo vybudováno v 16. století na ochranu jihovýchodní hranice Slezska, v rámci České republiky jde o unikátní fortifikační památku.
                    18:21
                    Letní úrazy na kolech.
                      Úrazů cyklistů za poslední měsíc opět přibylo. Nárůst je podle mluvčího moravskoslezské záchranné služby sezonní záležitostí. V souvislosti s teplým počasím lidé vyrážejí na kolo častěji. Stoupá tak i počet těch, kteří řízení nezvládnou a padají. Mezi typická zranění patří oděrky, pohmožděniny a zlomeniny.
                      21:17
                      Nové hemodialyzační středisko ve Vsetíně.
                        Vsetínská nemocnice má nové hemodialyzační středisko. Dopoledne tam zdravotníci obsloužili první pacienty. Principem dialýzy je čištění krve, které u nemocných nahrazuje činnost nefunkčních ledvin.
                        23:00
                        První dražba automobilů v Prostějově.
                          Prostějovská radnice připravila na září první dražbu aut, která byla dlouhodobě odstavená v ulicích města a kvůli neplatné technické kontrole byla odtažena. Půjde o sedm vozů různých značek.
                          Přehrát celé video
                          Stopáž25 minut
                          Další díl
                          2. srpna 2023

                          Přehled dílů

                           
                          Stopáž25 minut

                          31. května

                          Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                          31. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          30. května

                          Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                          30. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          29. května

                          29. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          28. května

                          Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                          28. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          27. května

                          Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                          27. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          24. května

                          24. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          23. května

                          Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                          23. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          22. května

                          Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                          22. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          21. května

                          10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                          21. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          20. května

                          20. 5. 2024 na ČT1

                          Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                          Napište nám