25 minut

29. června 2023

Část: Nové strateie pro nakládání s vodou

Obsah dílu

Zvyování městských nájmů — Vývoj cen nájmů — Nové strateie pro nakládání s vodou — Ubytovací kapacity pro uprchlíky v nouzi — Otevření lávky pro cyklisty přes řeku Bečvu — Zabezpečení přejezdů v Postřelmově — Proměna ostravské Černé louky — Certifikát za léčbu rakoviny ve FN Ostrava — Nový pavilon G ve FN Olomouc — První plně samoobslužná prodejna v MS kraji — Výběr ze sociálních sítí ČT — Klienti Armády spásy opravují rychtu

Části dílu

01:24
Zvyování městských nájmů
    Mnohá města od července zvedají nájem o inflaci, což pocítí nájemníci v bytech i podnikatelé v nebytových prostorách. Například v centrálním ostravském obvodě a také v Porubě zaplatí obě skupiny o 15 procent víc. Radnici mohou požádat o třicetiprocentní slevu. Některé podniky už se ale kvůli navýšení rozhodly skončit.
    03:59
    Vývoj cen nájmů
      Současný stav na realitním trhu přiblížila analytička Jana Římanová.
      06:23
      Nové strateie pro nakládání s vodou
        Nad tím jak co nejlépe hospodařit s vodou se zamýšlí čím dál víc firem, samospráv i lesních hospodářů. Budují tak rybníky, tůně a nádrže - nejnověji třeba ve Frýdku-Místku nebo v lesích na Bruntálsku.
        09:01
        Ubytovací kapacity pro uprchlíky v nouzi
          Od pozítří se mění systém podpory pro ukrajinské uprchlíky, kteří našli azyl v Česku. Jinak se bude například počítat i vyplácet příspěvek na bydlení. Stát ho bude hradit pouze zranitelným skupinám jako jsou děti do 18 let, senioři, těhotné ženy, lidé s hendikepem nebo studenti. Ministerstvo práce a sociálních věcí teď hledá nouzové ubytování pro ty, kdo se kvůli novým postupům mohou ocitnout bez střechy nad hlavou. Podle nejskeptičtějších prognóz by o víkendu mohly přijít o bydlení až desítky tisíc uprchlíků.
          10:36
          Otevření lávky pro cyklisty přes řeku Bečvu
            136 metrů dlouhá lávka pro cyklisty a pěší propojila břehy řeky Bečvy mezi Ústím a Černotínem na Hranicku. V Česku jde o neobvyklou stavbu. Zvýšit má hlavně bezpečnost turistů, kteří do teď museli úsek objíždět po frekventované silnici. Jde o součást cyklostezky Bečva.
            13:15
            Zabezpečení přejezdů v Postřelmově
              Dva ze čtyř železničních přejezdů v Postřelmově na Šumpersku budou ještě letos nově chráněné závorami. Správa železnic tam zabezpečení nainstaluje na přelomu listopadu a prosince. V místech došlo hned k několika střetům aut i cyklistů s jedoucími vlaky. Některé z dřívějších nehod skončily tragicky. Vedení obce opatření vítá, usilovalo o něj několik let.
              13:43
              Proměna ostravské Černé louky
                Ostravské výstaviště Černá louka chce město proměnit v prostor, kam budou lidé chodit častěji a radši než dosud. V areálu o šesti hektarech chce město postupně bourat, stavět, stěhovat i sázet, tak aby vznikl prostor zelenější, s novým hřištěm i budovami. Městský ateliér MAPPA plány zakreslil do hotové územní studie.
                16:06
                Certifikát za léčbu rakoviny ve FN Ostrava
                  Moravskoslezský kraj má nejnižší časnou novorozeneckou úmrtnost v tuzemsku. Dělá necelá tři promile, za celé Česko je ukazatel skoro trojnásobný. Gynekologové ostravské fakultní nemocnice zároveň nově získali jako první v zemi certifikát za léčbu rakoviny děložní sliznice. V Česku jde po karcinomu prsu o druhý nejčastější zhoubný nádor u žen, v republice jich ročně onemocní zhruba 1 900 a číslo roste.
                  16:57
                  Nový pavilon G ve FN Olomouc
                    Fakultní nemocnice Olomouc zprovozní od příštího týdne nový pavilon, označený písmenem G. Pacienti v něm postupně najdou ambulanci onkologie, výživovou poradnu, a hlavně oddělení alergologie, které obsadí celé druhé podlaží.
                    17:57
                    První plně samoobslužná prodejna v MS kraji
                      Možnost nakoupit kdykoli nabízí zákazníkům nová automatizovaná samoobsluha v Českém Těšíně. Je první v Moravskoslezském kraji a v pořadí dvanáctá, kterou společnost COOP v Česku provozuje.
                      20:31
                      Výběr ze sociálních sítí ČT
                        Plnění bambivaku z mobilních samonosných nádrží a taky hašení požáru ze vzduchu bylo náplní společného středečního cvičení Moravskoslezských hasičů a policejního vrtulníku na haldě v Ostravě-Hrabůvce. Hasiči z řad leteckých záchranářů navigovali vrtulník ke dvěma velkoobjemovým nádržím a řídili plnění vaku, jehož objem je až 100 litrů vody. // Tři jednotky olomouckých hasičů hasily požár traktoru v Ješově. Plameny se ze stroje rozšířily i na nedaleký les. Dalšímu šíření hasiči zabránili. Majitel traktoru vyčíslil škodu předběžně na 5 milionů korun.
                        21:25
                        Klienti Armády spásy opravují rychtu
                          Lidé v tíživé situaci, o které pečuje krnovská Armáda spásy, pomáhají už druhou sezonu rekonstruovat bývalou rychtu v Karlovicích na Bruntálsku. V roce 2017 koupilo letitou zchátralou budovu Hnutí Duha. Letos chce opravit podlahy, stropy a omítky v prvním patře. Až bude hotovo, má budova nabízet zázemí třeba dětem ze spolků, které mají blízko k přírodě.
                          Přehrát celé video
                          Stopáž25 minut
                          Další díl
                          30. června 2023

                          Přehled dílů

                           
                          Stopáž25 minut

                          28. května

                          Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                          28. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          27. května

                          Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                          27. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          24. května

                          24. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          23. května

                          Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                          23. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          22. května

                          Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                          22. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          21. května

                          10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                          21. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          20. května

                          20. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          17. května

                          Budoucnost zařízení pro vězně na Sv. kopečku — Další zařízení pro propuštěné vězně — MS v ledním hokeji čeká závěrečný týden — Nová budova městské policie ve Frýdku-místku — Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu — Studentský Majáles v Ostravě — Energocentrum pro skleníky s rajčaty — Představení gobelínů pro útulnu Maměnka — Oprava silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou — Výběr ze sociálních sítí — Rozkvetlé rododenrony v Arboretu Nový Dvůr — Olomoucká muzejní noc nabídne 60 institucí — Nové varhany v kostele v Ostravě

                          17. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          16. května

                          ČSOP proti stavbě gigafactory u Dolní Lutyně — Plán na stavbu gigafactory u Dolní Lutyně — Zesílená bezpečnostní opatření na MS v hokeji — Brankářem polského hokejového týmu je Čech — Ceny pohonných hmot klesly — Začíná ústní část maturit — Větší zájem o zápis dvouletých dětí do MŠ — Cvičení na radnici v Jeseníku — Začaly samosběry jahod — Výběr ze sociálních sítí — Policisté dopadli pachatele vloupání do aut — Výročí první české školy na Jablunkovsku

                          16. 5. 2024 na ČT1
                          Stopáž25 minut

                          15. května

                          Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — MS v ledním hokeji: zápasy Česka s Dánskem a Slovenska s Polskem — Odklad nástupu do Liberty do konce června — Nález starých mincí v Opavě — Další jednání zastupitelů o Bauhausu v Ostravě — Vědci testují zadržování vody v krajině — Mezinárodní soutěž řemeslných oborů — Tanec a architektura na Divadelní Floře

                          15. 5. 2024 na ČT1

                          Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                          Napište nám