25 minut

15. června 2023

Část: Sloučení dvou ostravských škol

Obsah dílu

Náhlá zastavování vlaků na moderní železnici — Problémy se systémem ETCS na železnici — Rušené pošty už omezují provoz — Soud za vraždu kojence — Stát nepožádá o evropské peníze na plynovod — Horní Bečva bude stavět byty — Den lékáren — Nástupce Daňhela bude nejpozději v září — Ivo Vondrák zpět ve školském výboru — Sloučení škol v Ostravě-Jihu schváleno — Sloučení dvou ostravských škol — Výběr ze sociálních sítí ČT — Záchranáři učí děti poskytnout první pomoc — Kniha o beskydských studánkách

Části dílu

01:10
Náhlá zastavování vlaků na moderní železnici
    Až tři vlakové spoje během hodiny, u některých výrazné zrychlení. Novinka pro cestující na zmodernizované trase mezi Olomoucí a Šternberkem. Železničáři ji zprovoznili v zimě. Od té doby tu ale řeší i komplikace. Jde o náhlé brzdění vlaků. Podle Správy železnic to souvisí se zabezpečovacím systémem ETCS.
    03:36
    Problémy se systémem ETCS na železnici
      Evropský zabezpečovací systém ETCS v Moravskoslezském a Olomouckém kraji funguje na hlavním koridoru z Břeclavi do Petrovic u Karviné a s výjimkou krátkého úseku u Přerova také na trati přes Olomouc do Prahy. Na trati z Dětmarovic k hranicím se Slovenskem odborníci instalaci dokončují. Od roku 2025 bude na koridory zakázaný vjezd všem vozidlům, která systémem ETCS vybavena nejsou. Instalace vyjde i na více než 15 milionů korun na jedno vozidlo, ministerstvo dopravy na to vyplácí dotace.
      04:15
      Rušené pošty už omezují provoz
        Česká pošta se připravuje na uzavírání svých poboček. Na některých z nich už lidé všechny služby nevyřídí a od dalšího týdne dojde k dalšímu omezení. Česka pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, letos to měly byt až 4 miliardy. Proto musela sáhnout k úsporným opatřením.
        06:37
        Soud za vraždu kojence
          Až výjimečný trest hrozí ženě, která podle obžaloby loni na podzim v Sobotíně na Šumpersku zavraždila svého novorozeného syna. Dítě zemřelo po surovém napadení, obžaloba tvrdí, že ho matka opakovaně rdousila, pak také topila a udeřila tupým předmětem do hlavy. Právě otok mozku byl příčinou úmrtí. Případem se dnes začal zabývat Krajský soud v Olomouci.
          07:49
          Stát nepožádá o evropské peníze na plynovod
            Česko nepožádá o evropské peníze na stavbu plynovodu Stork II z Polska do Libhoště na Novojičínsku. Pravděpodobnost, že by Evropská komise schválila projekt týkající se fosilních paliv, je totiž nízká. Deníku N to řekl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák. Stát chce stavbu plynovodu platit z rozpočtu nebo příjmů státní firmy Mero.
            08:17
            Horní Bečva bude stavět byty
              Obec jako developer. Takovou ambici má Horní Bečva na Vsetínsku, která chce bez státní nebo soukromé dotace postavit 52 bytů. Dva bytové domy mají stát ve vesnici na Valašsku už do dvou let. Vesnice tak chce přilákat mladé lidi a zpomalit úbytek obyvatel.
              10:34
              Den lékáren
                Na dnešek připadá Den lékáren. Tématem letošního 25. ročníku je představení zdravotníků v lékárně. Akce pořádána Českou lékarnickou komorou má za cíl ukázat široké veřejnosti náplň práce lékárenských pracovníků.
                13:19
                Nástupce Daňhela bude nejpozději v září
                  Nástupce olomouckého žalobce Radima Daňhela by mohl být známý v srpnu až září. Řekl to nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Daňhel oznámil v pátek rezignaci a ve funkci končí k poslednímu červenci. Podle Stříže je tak velmi pravděpodobné, že od srpna funkci dočasně zastane Daňhelův náměstek Radek Bartoš.
                  13:41
                  Ivo Vondrák zpět ve školském výboru
                    Nezařazený poslanec Ivo Vondrák se asi po měsíci vrátil do sněmovního školského výboru, z něhož ho nechal odvolat klub opozičního hnutí ANO. S podporou vládního tábora vystřídal Vondrák ve výboru Pavla Kašníka za ODS, který na členství v něm rezignoval a který působí také v bezpečnostním a v mandátovém a imunitním výboru.
                    14:05
                    Sloučení škol v Ostravě-Jihu schváleno
                      Zastupitelstvo obvodu Ostrava-Jih schválilo návrh o sloučení dvou škol v ulici Kosmonautů. Ke změně dojde od 1. ledna příštího roku. Podle vedení obvodu bude provoz jedné školy ekonomičtější a efektivnější. S návrhem sloučení ale dlouhodobě nesouhlasili někteří rodiče a učitelé.
                      15:00
                      Sloučení dvou ostravských škol
                        Více informací přidal k tématu Radim Ivan, místostarosta obvodu Ostrava-Jih.
                        17:32
                        Výběr ze sociálních sítí ČT
                          Hasiči zasahovali u požáru rodinného domu v Bezuchově na Přerovsku, oheň způsobil škodu za zhruba dva miliony korun. Nikdo nebyl zraněn. Příčinu požáru určí vyšetřovatelé hasičů ve spolupráci s kriminalisty. // Škodu asi za 30 tisíc korun způsobil neznámý muž, který se spoře oděný procházel po železniční stanici Ostrava-Kunčice. V nadchodu k nástupištím pak začal kopat do oken a několik jich rozbil. Kvůli poškození cizí věci po něm teď pátrají policisté.
                          18:10
                          Záchranáři učí děti poskytnout první pomoc
                            Jak se správně zachovat v krizové situaci? Poskytnout první pomoc učí děti soutěž Mladý záchranář. Do Olomouce se na ni sjeli žáci z patnácti základních škol Olomouckého kraje. Stovka dětí zasahovala u rány nožem, epileptického záchvatu i autonehodě. Jejich práci kontrolovali profesionální záchranáři i hasiči.
                            20:39
                            Kniha o beskydských studánkách
                              Vychází originální průvodce s názvem Beskydské studánky. Jeho autor Jaromír Šlosar jich vyfotografoval a obešel několik desítek. Některé leží blízko vyhlášených tras. Kniha má podtitul S hrníčkem v batohu.
                              Přehrát celé video
                              Stopáž25 minut
                              Další díl
                              16. června 2023

                              Přehled dílů

                               
                              Stopáž25 minut

                              7. června

                              Probíhají volby do Evropského parlamentu — Místní referenda v obcích — Význam voleb do Evropského parlamentu — Komplikace v zemědělství kvůli počasí — Návrat ovcí do okolí Pradědu — Palkovice Vesnicí roku MS kraje — Noc kostelů 2024 — Vyšší náklady na čištění v DP Ostrava — Výběr ze sociálních sítí ČT — Létající Citadela na festivalu Cirkulum

                              7. 6. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              6. června

                              Tragická srážka vlaků v Pardubicích — Provoz na koridoru Praha-Ostrava — Přípravy volebních místností — Volby do Evropského parlamentu — Výstraha před silnými bouřkami — Další aukce Hanáckých kasáren — Prostějov by měl získat historickou budovu místního nádraží — MS kraj převezme muzeum Tatra — Pomalejší výkup pozemků pro logistické centrum — Zájem o zelené střechy roste — Výběr ze sociálních sítí ČT — Léčba závislosti na alkoholu — Houslistka H. Kotková na MHF Leoše Janáčka

                              6. 6. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              5. června

                              Kampaň před gigafactory — Další dvě referenda — Škody po deštích — Česko zasáhnou ve čtvrtek silné bouřky — Vývoj autonomního vojenského vozidla — Konstruktérská akademie Robotechnik — Žhářský útok v Petrovicích u Karviné — Plánovaná zvířecí rezervace na Karvinsku — Vrchoslavice zvoleny Vesnicí Olomouckého kraje — Výběr ze sociálních sítí — Zástupci evropských univerzit v Ostravě — Ostravica-Textilia po rekonstrukci

                              5. 6. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              4. června

                              Následky silných dešťů — Modernizace vlaků v Olomouckém kraji — Objasnění vraždy seniorky z Karviné — Oprava evangelického kostela v Olomouci — Začátek sezóny letních brigád — Výše průměrných mezd v prvním čtvrtletí — Problematické chátrající budovy ve městech — Karviná opraví zchátralé zámecké konírny — Výběr ze sociálních sítí — Přípravy festivalu Beats for Love — Vrcholí přípravy festivalu Cirkulum 2024

                              4. 6. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              3. června

                              Nejistota změdělců kvůli gigafactory — Podmínka za nehodu kamionu s vlakem v Olomouci — Likvidace kadmia ve Vikanticích — Nový biotop v Ostravě-Hrabůvce — Hledání práce pro lidi s autismem — Výstraha před silnými bouřkami — Únik neznámé látky do řeky Desná — Plán výstavby nové ostravské čtvrti — Měsíc do změny stavebního zákona — Měsíc do změny stavebního zákona — Nejhorší věc na světě v Divadle loutek

                              3. 6. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              31. května

                              Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                              31. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              30. května

                              Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                              30. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              29. května

                              29. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              28. května

                              Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                              28. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              27. května

                              Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                              27. 5. 2024 na ČT1

                              Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                              Napište nám