25 minut

12. dubna 2022

Část: Primáři žádají mimořádné zastupitelstvo

Obsah dílu

Zaměstnávání ukrajinských uprchlíků — Zaměstnávání ukrajinských uprchlíků — Přijímací zkoušky na střední školy — Olomoucké KACPU hledá dobrovolníky — Primáři žádají mimořádné zastupitelstvo — Nehoda kamionů a požár návěsu na D1 — Modrá hodina pomůže dětem s autismem — Krnov zastavil demolici vyloučené lokality — Policie vážila kamiony — Objev olomouckých vědců — Cvičení hasičů ve výškové budově — Letní Flora Olomouc nebude — Výstava Praha z výšky

Části dílu

01:02
Zaměstnávání ukrajinských uprchlíků
    Průmyslová výroba, logistika nebo gastronomie - na místa v oborech, která byla dlouho neobsazená, se daří zaměstnávat uprchlíky z Ukrajiny. Podle Úřadu práce už do zaměstnání v Česku od začátku války nastoupilo asi devatenáct tisíc Ukrajinců a největší zájem je o krátkodobé pracovní poměry - většina příchozích totiž počítá s návratem domů.
    03:21
    Zaměstnávání ukrajinských uprchlíků
      Přes dvanáct a půl tisíce Ukrajinců v Česku od března nastoupilo do práce. Informoval o tom Úřad práce. Nejčastěji jde o pozice ve výrobě, službách nebo logistice. Aktuálně podaných žádostí o zaměstnání od běženců úřad práce eviduje téměř osm a půl tisíce. A například v kraji Olomouckém má práci už přes 900 uprchlíků.
      03:36
      Přijímací zkoušky na střední školy
        Uchazeči o čtyřleté maturitní obory mají za sebou první kolo přijímacích zkoušek. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání podalo letos přihlášky na střední školy zhruba 103 tisíc žáků. Loni to přitom bylo o 20 tisíc méně. Zájem o studium mají také ukrajinští uprchlíci - přihlásilo se jich přes dva tisíce.
        05:50
        Olomoucké KACPU hledá dobrovolníky
          Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Olomouci hledá dobrovolníky, kteří by mohli na místě pomáhat s registrací uprchlíků, ubytováním, distribucí potravin a dalšími úkony. Pracovní doba je od sedmi do devatenácti hodin, přihlásit se může kdokoliv pomocí systému Reservio.
          06:08
          Primáři žádají mimořádné zastupitelstvo
            Šest primářů nemocnice ve Frýdku-Místku žádá primátora o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva města kvůli dezinformacím, které se týkají chodu nemocnice a připravenosti plnění povinností zdravotnického zařízení, jež mělo údajně šířit vedení Frýdku-Místku. Podle primářů výroky zkomplikovaly výkon lékařů.
            06:32
            Nehoda kamionů a požár návěsu na D1
              07:52
              Modrá hodina pomůže dětem s autismem
                Modré hodiny - název pilotního projektu v Havířově, který má dětem s autismem a jejich rodinám usnadnit nakupování. Děti mohou v obchodech rušit blikající světla, pípání pokladen nebo zvuky košíků. Každé úterý od patnácti do sedmnácti hodin proto v jednom z havířovských supermarketů ztlumí hluk a třetinu světel zhasnou.
                09:39
                Krnov zastavil demolici vyloučené lokality
                  Krnovská radnice pozastavila přípravu bourání sedmi vybydlených městských domů v místní vyloučené lokalitě. O budovy ve špatném technickém stavu projevil zájem krnovský podnikatel a chce je opravit. Demolici město zvažovalo proto, že podle odhadů by oprava vyšla dráž než stavba nových bytových domů.
                  12:33
                  Policie vážila kamiony
                    Dopravní policisté v Moravskoslezském kraji vážili kamiony. Akce zaměřená na kontrolu těchto vozů se koná několikrát ročně. Jen loni jich takto zastavili tisíc. Přetížení nebo nedodržení rozměrů zjistili u více než poloviny.
                    13:50
                    Objev olomouckých vědců
                      Objev olomouckých vědců může změnit způsob výroby léků, chemikálií, plastů a barviv. S dalšími kolegy totiž přišli na to, že drahý materiál, který se k výrobě používá, mohou nahradit levnějším. Tento průlom si nechali patentovat a už mají prvního investora v Německu. Speciální nanočástice by mohly firmám ušetřit miliardy ročně.
                      16:21
                      Cvičení hasičů ve výškové budově
                        Profesionální hasiči v Ostravě-Porubě trénovali záchranu lidí z výšky. Pro cvičení si vybrali architektonicky unikátní administrativní budovu zvanou Černá perla, která se právě opravuje. Úkolem bylo dostat figuranta z desátého patra na zem. Hasiči ho dolů dopravili pomocí lanové dráhy, kterou sami sestavili.
                        18:50
                        Letní Flora Olomouc nebude
                          Jarní Flora se vrací do Olomouce. Po dvouleté nucené pauze způsobené covidovými opatřeními. Výstaviště tak opět ožije přehlídkou květin i na jaře. Organizátoři ale nepočítají s letní etapou, ta bude letos zrušena. Například kvůli vyšším nákladům spojeným s realizací tradiční akce.
                          21:16
                          Výstava Praha z výšky
                            Sto dvanáct krát vystoupal fotograf Tomáš Vocelka na pražské věže a vyhlídky. Vítěz světové fotografické soutěže Sony World Photography Awards odsud šest let pozoroval atmosféru metropole, spěch i samotu uprostřed velkoměsta. Prahu pod věžemi teď můžou pozorovat i diváci ostravského Divadla Jiřího Myrona.
                            Přehrát celé video
                            Stopáž25 minut
                            Další díl
                            13. dubna 2022

                            Přehled dílů

                             
                            Stopáž25 minut

                            31. května

                            Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                            31. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            30. května

                            Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                            30. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            29. května

                            29. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            28. května

                            Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                            28. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            27. května

                            Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                            27. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            24. května

                            24. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            23. května

                            Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                            23. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            22. května

                            Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                            22. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            21. května

                            10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                            21. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            20. května

                            20. 5. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám