26 minut

29. ledna 2021

Část: Omezení v hotelech

Obsah dílu

Zpřísnění opatření — Omezení v hotelech — Vývoj epidemie v krajích — Nemocnice chystají testy ze slin — Očkovací centrum v Ostravě — Opava stěhuje očkovací centrum — Noční požár bytového domu — Zastupitelé žádají odvolání ředitele ČIŽP — Demontáž Englerových varhanů — Rekonstrukce Zdíkova paláce — Výstraha před sněhem — Sčítání netopýrů na Jesenicku — Obvinění za rasistický komentář — Obědy pro zdravotníky v první linii — 60. výročí narození Jana Balabána

Části dílu

00:39
Zpřísnění opatření
    Vláda rozhodla o zpřísnění některých opatření proti koronaviru. Platit začnou od zítřka a dotýkají se např. hotelů a jiných ubytovacích zařízení. Lidé v nich mohou pobývat pouze v případě, že jsou na služební cestě. Prokázat se musejí povolením od zaměstnavatele. Doposud stačilo podepsat čestné prohlášení. Zklamaní jsou i provozovatelé skiareálů, ty musejí zůstat zavřené.
    03:25
    Omezení v hotelech
      Živě Miroslava Nevím z restaurace a hotelu Na Rozcestí.
      06:01
      Vývoj epidemie v krajích
        Aktuální krajská čísla nově nakažených vypadají následovně. V MS kraji ve čtvrtek přibylo necelých 650 potvrzených případů nákazy, je to zhruba stejně jako za středu a číslo je to v tomto týdnu zatím nejnižší.
        06:39
        Nemocnice chystají testy ze slin
          Nemocnice v Ostravě-Vítkovicích a poliklinika v Novém Jičíně budou od února odebírat vzorky pro PCR testy na covid-19 ze slin. Metoda je pro některé pacienty snesitelnější, protože se díky ní vyhnou stěru z nosohltanu. I ten ale budou obě zdravotnická zařízení dál využívat a lidé si tak budou moci vybrat, kterou z PCR metod se chtějí nechat vyšetřit.
          07:09
          Očkovací centrum v Ostravě
            Ostrava dokončila hrubou stavbu velkokapacitního očkovacího centra. Je připravené denně naočkovat až 1 800 lidí. Kdy se s vakcinací začne, ale není jasné, a to kvůli nedostatku vakcín. Primátor Tomáš Macura si myslí, že to nebude dříve než v březnu.
            09:48
            Opava stěhuje očkovací centrum
              Veřejné očkovací místo v Opavě od 1. února změní stanoviště. Přesune se z kožního oddělení v areálu Slezské nemocnice do prostor Slezské univerzity na Bezručově náměstí. Očkovat se v něm bude každý všední den. Budova je bezbariérová, vchod bude označovat cedule, a pro očkované, kteří se hůř pohybují, bude před budovou vyhrazeno několik parkovacích míst.
              10:14
              Noční požár bytového domu
                Při rozsáhlém požáru bytového domu v Moravském Berouně na Olomoucku ve čtvrtek večer zemřel jeden člověk. Dalších 17 lidí z hořící budovy uteklo do bezpečí. Oheň zničil střechu domu a v horním patře se v bytech propadly stropy. Příčinu požáru vyšetřuje policie.
                11:37
                Zastupitelé žádají odvolání ředitele ČIŽP
                  Zastupitelé Valašského Meziříčí na Vsetínsku vyzvali ministra životního prostředí Richarda Brabce, aby odvolal Erika Geussez funkce ředitele ČIŽP. Zastupitelé nejsou spokojení s dosavadními výsledky vyšetřování ekohavárie na řece Bečvě z loňského září. Viník stále není známý, případ stále vyšetřuje policie. Podle vyjádření odborníků v pořadu České televize Reportéři ČT bylo odebrání vzorků po havárii nedostatečné a opožděné. Inspekce však podle Geusse postupovala profesionálně a ředitel důvod k rezignaci nevidí.
                  12:17
                  Demontáž Englerových varhanů
                    V olomouckém chrámu svatého Mořice rozebírají varhany s jádrem od barokního mistra Michaela Englera. Současný nástroj patří k největším v Evropě a dlouho čekal na nutnou opravu. Tu oddálila i epidemie koronaviru. Opravovat se totiž bude hlavně ve Slovinsku a tamní varhanáři k nám teď mají omezený přístup. Přípravy tak zajišťují ti tuzemští.
                    14:24
                    Rekonstrukce Zdíkova paláce
                      V únoru začne rekonstrukce Zdíkova paláce v Olomouci, jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě. Dlouho plánované práce na biskupském paláci z 12. století potrvají nejméně do května 2022 a vyjdou zhruba na 50 mil. Kč. Arcidiecézní muzeum Olomouc, které tvoří s palácem jeden turisticky atraktivní celek, bude více než rok zavřené.
                      15:20
                      Výstraha před sněhem
                        Živě redaktor Jiří Šíma.
                        16:59
                        Sčítání netopýrů na Jesenicku
                          Část výbavy, se kterou se teď zoologové na Jesenicku vydávají do štol a jeskyní. Sčítají v nich netopýry. A i když ještě nemají konečné výsledky, letošní zima už je na některých místech překvapila.
                          Více Martin Laštůvka.
                          19:06
                          Obvinění za rasistický komentář
                            Policie obvinila 43letého muže, který napsal rasistický komentář k požáru v Bohumíně, při němž loni v srpnu zahynulo 11 lidí. Text připojil pod článek o neštěstí na internetovém zpravodajském portálu. Kriminalisté jej obvinili z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a schvalování trestného činu. Ve vězení by mohl strávit až 3 roky. Loni v srpnu policisté v podobné souvislosti obvinili 41letého muže, který na webu zveřejnil jiný rasistický text.
                            19:38
                            Obědy pro zdravotníky v první linii
                              Poslat oběd nebo třeba zákusek. Pozornost, pomocí níž chtějí lidé v době koronaviru potěšit přetížené zdravotníky. Zapojují se firmy i jednotlivci. Třeba společnost Heimstaden kupuje obědy od restaurací ve svém podnájmu a jídlo pak převáží do 3 nejvytíženějších nemocnic v kraji. Ocení to zdravotníci i provozovny.
                              21:47
                              60. výročí narození Jana Balabána
                                Ostravská galerie Fiducia připomene nedožité kulatiny spisovatele, publicisty a výtvarného kritika Jana Balabána. Dnes by mu bylo 60 let. V téměř hodinovém filmu, který galerie připravila a v premiéře odvysílá večer na svých internetových stránkách, na něj vzpomínají jeho přátelé, tentokrát především výtvarníci.
                                Přehrát celé video
                                Stopáž26 minut
                                Další díl
                                1. února 2021

                                Přehled dílů

                                 
                                Stopáž25 minut

                                28. května

                                Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                                28. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                27. května

                                Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                                27. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                24. května

                                24. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                23. května

                                Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                                23. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                22. května

                                Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                                22. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                21. května

                                10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                                21. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                20. května

                                20. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                17. května

                                Budoucnost zařízení pro vězně na Sv. kopečku — Další zařízení pro propuštěné vězně — MS v ledním hokeji čeká závěrečný týden — Nová budova městské policie ve Frýdku-místku — Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu — Studentský Majáles v Ostravě — Energocentrum pro skleníky s rajčaty — Představení gobelínů pro útulnu Maměnka — Oprava silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou — Výběr ze sociálních sítí — Rozkvetlé rododenrony v Arboretu Nový Dvůr — Olomoucká muzejní noc nabídne 60 institucí — Nové varhany v kostele v Ostravě

                                17. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                16. května

                                ČSOP proti stavbě gigafactory u Dolní Lutyně — Plán na stavbu gigafactory u Dolní Lutyně — Zesílená bezpečnostní opatření na MS v hokeji — Brankářem polského hokejového týmu je Čech — Ceny pohonných hmot klesly — Začíná ústní část maturit — Větší zájem o zápis dvouletých dětí do MŠ — Cvičení na radnici v Jeseníku — Začaly samosběry jahod — Výběr ze sociálních sítí — Policisté dopadli pachatele vloupání do aut — Výročí první české školy na Jablunkovsku

                                16. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                15. května

                                Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — MS v ledním hokeji: zápasy Česka s Dánskem a Slovenska s Polskem — Odklad nástupu do Liberty do konce června — Nález starých mincí v Opavě — Další jednání zastupitelů o Bauhausu v Ostravě — Vědci testují zadržování vody v krajině — Mezinárodní soutěž řemeslných oborů — Tanec a architektura na Divadelní Floře

                                15. 5. 2024 na ČT1

                                Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                                Napište nám