Naše evropské šance. Jak je využíváme?

Program Erasmus

Klikněte pro větší obrázek V letošním roce slaví 20. výročí program Erasmus, který umožňuje vysokoškolským studentům výměnné pobyty na evropských univerzitách. Dnešní pořad nabídne konkrétní zkušenosti českých i zahraničních studentů, kteří tohoto programu využili.

Program ERASMUS podporuje mobilitu studentů i učitelů a rozvíjí projekty mezinárodní spolupráce mezi vysokými školami v celé Evropě. Řadě studentů evropských vysokých škol nabízí první šanci žít v cizí zemi. Stal se již společenským a kulturním fenoménem. Jde o vynikající příklad, Klikněte pro větší obrázek čeho může dosáhnout koordinace na evropské úrovni v oblasti vzdělávání, a je dobrou předzvěstí nedávno navrženého Evropského technologického institutu. Zahrnuje zbrusu novou koncepci, která odráží vizi a víru ve společný evropský postup.

Zákaz tradičních omáček?

Další euromýtus se týká omáček. EU prý zakáže českou svíčkovou a jiné tradiční omáčky. Na tomto tvrzení ovšem opět není nic pravdivého. Brusel nechce a nebude Čechům zakazovat svíčkovou. Trvá pouze na tom, aby hoteliéři, restauratéři a hostinští dodržovali normy vztahující se k přípravě jídel, jeho skladování a vydávání, udržování kuchyně atd. Podobné normy u nás platí již několik desítek let, nejsou však v restauracích dodržovány. Málokdo z nás chce přeci v restauraci dostat desetkrát ohřívané jídlo...

Stopáž10 minut
Rok výroby 2007
 P ST 4:3