25 minut

12. března

Část: Armádní útvary v regionech

Obsah dílu

25 let výročí vstupu ČR do NATO — Armádní útvary v regionech — Členství v NATO a zbrojní zakázky — Řidička v Pardubicích nadýchala dvě promile alkoholu — Terapeutické kurzy pro nebezpečné řidiče — Škody po požáru ve Frenštátě pod Radhoštěm — Stávka německých železničářů — Stávkuje i Lufthansa — Protesty farmářů — Projekt dotovaných voucherů v Aši — Obět záškrtu — Boj proti tzv. spádové turistice na školách — Oprava mostů v Karlovarském kraji — Oprava dlažby na nádraží v Českých Budějovicích — Plzeň od církve koupí kopec Chlum — Přípravy na novou návštěvnicou sezonu

Části dílu

01:21
25 let výročí vstupu ČR do NATO
    25 let od vstupu Česka do NATO připomněl i průlet letadel české a německé armády - tří čáslavských gripenů a dvou stíhaček. Eurofighter s dopravním airbusem z Dolního Saska. Stroje se setkaly u Zvíkova nad jižními Čechami, kde vytvořily formace, a vydaly se podél Vltavy do Prahy. V půl jedenácté přeletěly nad Karlovým mostem.
    04:04
    Armádní útvary v regionech
      V rámci Česka má armáda 78 posádek a útvarů, které jsou rozmístěny po celé republice. Součástí vzdušných sil NATO je i vrtulníková jednotka v Náměšti nad Oslavou, která nyní disponuje novou americkou vojenskou technikou. Významnou součástí české armády jsou i specialisté na radiační, chemickou a biologickou ochranu.
      07:16
      Členství v NATO a zbrojní zakázky
        V Přelouči vyvinuli spolu se Švédy obrněné vozidlo Mars pro raketové systémy protivzdušné obrany.
        08:43
        Řidička v Pardubicích nadýchala dvě promile alkoholu
          Kličkovala v jízdním pruhu a k tomu dvakrát najela na obrubník. Řidičku, která takhle projížděla v noci Pardubicemi, proto zastavila policejní hlídka. Protože žena vykazovala známky opilosti, policisté u ní provedli dechovou zkoušku. Přístroj ukázal víc než dvě promile alkoholu.
          09:31
          Terapeutické kurzy pro nebezpečné řidiče
            A pro okolí nebezpečné řidiče Ministerstvo dopravy od dubna zavádí terapeutické programy. Povinně absolvovat je budou muset ti, kteří kvůli závažnému porušení předpisů přišli o řidičský průkaz a budou mít zájem o jeho vrácení.
            12:01
            Škody po požáru ve Frenštátě pod Radhoštěm
              Hasiči pokračují v odstraňování požáru skladovací haly ve Frenštátě pod Radhoštěm. Na místě zůstává 10 jednotek hasičů. Oheň způsobil škodu za více než 80 milionů korun. Proč začalo hořet, se ještě neví.
              13:46
              Stávka německých železničářů
                Čtyřiadvacetihodinová stávka strojvedoucích osobních vlaků Deutsche Bahn opět ovlivňuje spoje s Českem. Do protestu, který začal ve dvě hodiny v noci, se zapojili i pracovníci nákladní dopravy.
                14:03
                Stávkuje i Lufthansa
                  Kvůli mzdám stávkuje i palubní personál letecké společnosti Lufthansa a její dceřiné regionální aerolinky Cityline.
                  14:29
                  Protesty farmářů
                    Zemědělci připravují další protest a to na příští čtvrtek 21. března. Se zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu bude za hodinu jednat i ministr Marek Výborný. Tématem má být přesnější zacílení podpory, kterou jim slíbil pro tento a příští rok.
                    14:57
                    Projekt dotovaných voucherů v Aši
                      Až o třicet procent víc zákazníků přivedl loni některým podnikatelům v Aši projekt corrency. Radnice se ho proto letos rozhodla zopakovat.
                      17:00
                      Obět záškrtu
                        Výsledky testů u lidí, kteří byli v jihlavské nemocnici v kontaktu s mužem zemřelým na záškrt, jsou podle hygieniků negativní. Další kontroly absolvují až doberou antibiotika. Odborníci prověřují taky kontakty, které měl muž v Praze. Dvaaosmdesátiletý senior byl po 55 letech první obětí záškrtu.
                        17:32
                        Boj proti tzv. spádové turistice na školách
                          Městské části v Praze bojují proti takzvané spádové turistice, kdy rodiče účelově přehlašují trvalé bydliště dětí do oblastí vybraných škol. Školám pak chybí místa pro místní děti. Praha 6 připravila metodický pokyn, který má řešit spádovou turistiku hlavně ze Středočeského kraje.
                          19:42
                          Oprava mostů v Karlovarském kraji
                            Přestože na českých silnicích ještě platí zimní pohotovost a silnice se zpravidla ještě neopravují, ani nestaví, v Karlovarském kraji stavební firmy už zahájily práce. A to na opravách tří mostů s předstihem. Chtějí dohnat ztrátu. Mosty u Chebu a na silnici mezi Karlovými Vary a Plzní měly být už tři měsíce v provozu.
                            21:18
                            Oprava dlažby na nádraží v Českých Budějovicích
                              Správa železnic musí opravit dlažbu v příjezdové hale vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Lidé prý podlahu během zimy sešlapali. Ještě měsíc po slavnostním otevření nové výpravní budovy práce stále pokračují. Jedna část nádraží bude pro cestující týden uzavřená.
                              22:10
                              Plzeň od církve koupí kopec Chlum
                                Oblíbený cíl turistů – rozhlednu na jeho vrchu – obklopuje 30 hektarů lesů. Ty jsou ale ve špatném stavu, stejně jako rozhledna samotná – ta je přitom památkově chráněná. Radnice s čtvrtým obvodem proto chtějí celou oblast revitalizovat.
                                22:38
                                Přípravy na novou návštěvnicou sezonu
                                  Na tuzemských hradech a zámcích vrcholí přípravy na novou návštěvnickou sezonu. Například na jihu Čech otevře většina z nich už za dva týdny. Kasteláni a pracovníci památek proto dokončují úklid a třeba na Rožmberku završují restaurátoři přípravu bývalých šlechtických pokojů.
                                  Přehrát celé video
                                  Stopáž26 minut
                                  Další díl
                                  13. března

                                  Přehled dílů

                                   
                                  Stopáž26 minut

                                  15. května

                                  Výsledky přijímaček na střední školy — Zájem o některé učňovské obory roste — Opatření po atentátu na premiére Fica — Pošta v Jindřišské ulici nemá kupce — Noční cvičení složek IZS v Jihlavě — Restaurace nebudou platit za venkovní posezení — V Chebu poškodili vandalové sochu v kašně — V Praze vrcholí Svatojánské slavnosti Navalis — Svatojánské procesí projde Prahou — Černé skládky v Ústí nad Labem — Kapacita letních táborů se plní — Chotěboř přispěje rodinám na dětské kroužky — Nelegální ohniště v NP Šumava — Nová pracovní místa pro handicapované

                                  15. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  14. května

                                  Svitavsko zkouší autobusy na objednávku — Rekonstrukce Václavského náměstí — Trutnovské městské vlaky končí — Nelegální herny v Česku — Středočeský kraj láká k pobytu u vody — Průzkum pramenů v Karlových Varech — Požár teletníku na Jihlavsku — Zneužívání dětí ve sboru v Jablonci nad Nisou — Za měsíc se má otevřít nový úsek D7 — Soud v případu úmrtí chlapce při motoristických závodech — Jihlava zažije noční cvičení IZS — Mozaikovou sečí proti suchu — Porucha na trakčním vedení zastavila vlaky v Praze — V NP Šumava otevřeli soví voliéry

                                  14. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  13. května

                                  Požár ve Frýdštejně — Dohášování požáru v Příhrazských skalách — Výstraha před požáry — Porvelánka Thun ukončila provoz v Klášterci — Šíření černého kašle — Smrtelná nehoda malého letadla na Jihlavsku — Speciální betonáž obchvatu pod vodou — Stížnosti na změny v ústecké MHD — Celorepublikové vyhlášení Zlatého erbu — Radní rozhodli o plastice Moskva-Praha — Problém s financováním orchestrů a sborů — Svatojánské slavnosti Navalis — Stanice pro zabavená exotická zvířata — Týden rovnosti tváří — Natáčení letošní vánoční pohádky — Výluka vysílačů

                                  13. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  10. května

                                  V Česku začíná MS v ledním hokeji — Průběh MS v hokeji — Začíná hokejové mistrovství světa — Ostravské restaurace a hokejové menu — Jak se fandí mimo stadiony — Ukrajina vydala do ČR 6 Čechů — Požár v Příhrazských skalách — Hašení požáru — Uzavírka na hlavním tahu do Rakouska — Opravy na přivaděči D1 v Jihlavě — České loděnice končí v konkurzu — Další protesty zemědělců — Praktické maturity rybářů ve Vodňanech — Město Liberec chce koupit liberecký zámek

                                  10. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  9. května

                                  Hromadné propouštění v dole ČSA na Mostecku — Rožná na Vysočině odmítá průzkumné práce související s těžbou lithia — Případ splašeného koně vyšetřuje policie — Vražda v plzeňských Křižíkových sadech — Skládka v Třebnouševsi není legální — Dvě seniorky zavalila v zámeckém parku zeď — Zabezpečení stezky pod padající skálou — Pohyb svahu v Žiželicích — V Bedřichově panují obavy o budoucnost lyžařského areálu — Vyproštění vykolejeného vlaku u Klínce — 50 let pražského metra — A už dva roky se staví nové linky metra D — Přemnožené toulavé kočky v lázeňských městech — Vlk na předměstí Plzně — Den otců v Národním parku

                                  9. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  7. května

                                  7. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  6. května

                                  Mobilní pošta na Rychnovsku na zkoušku — Prodej nemovitostí České pošty — Stavba dalšího úseku dálnice D35 — Dopravní zkouška pro České Budějovice — Požár karlovarské porcelánky — Rekonstrukce vyhořeloého kostela v Chlumu u Třeboně — Meteorologové varují před silními bouřkami — Zájem o dotace z programu Oprav dům po babičce — Veřejné setkání kvůli stavbě vodovodu — Vzpomínka na oběti holokaustu — Premiéra dokumentu o pražském metru — Vysoká aktivita klišťat v Česku — Los v Krkonoších — Slavnosti svobody v Plzni

                                  6. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  3. května

                                  Vyšetřování vykolejení vlaku — Vlak vykolejil taky na Chebsku — Proti plánovanému průmyslovému areálu ve Stráži pod Ralskem vznikla petice — Zásah policie na gymnáziu v Litvínově — Soud vyhověl žádosti Kovosvitu o moratorium — Omezení zdravotní péče pro pacienty z Ukrajiny — Chytré byty pro lidi s roztroušenou sklerozou — Jižní Čechy bez nábytkové banky — 70 architektů soutěžilo o školu ve Vimperku — V Plzni začaly Slavnosti svobody — Lázně očekávají vydařenou sezonu — Přesně za týden začne MS v hokeji — Kocianova houslová soutěž

                                  3. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  2. května

                                  Zmatky po změnách v MHD v Ústí nad Labem — Výluka tramvají v Praze — Otická past na kamiony — Vykolejený vlak — Povolení průzkumu Rožné pro těžbu lithia — Hrozí odchod až 12 000 sester do důchodu — Začal festival United Islads of Prague — Nárůst kriminality v západní části Hradce Králové — 10 minut na parkování na letišti — Muž do Česka pašoval 4,5 kila kokainu — Požár domu v Hradci Králové — Problém s bezdomovci na kolonádách — Oslavy osvobzení v Domažlicích — Karlovarské hasiče chrání nově svatý Forian — Na horách začíná letní sezona — Nový přírůstek v pražské zoo

                                  2. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  30. dubna

                                  Turismus v Česku je na vzestupu — Historicky největší železniční zakázka — Nejasnosti kolem pálení čarodějnic — Pálení čarodějnic na Ladronce — Turisté v noci nesmějí do lesů v národním parku České Švýcarsko. — Policie prověřuje zákrok těžkooděnce na Majálesu — Noční zákaz vjezdu do centra Prahy — Požár u Horní Cerekve — Nedostatek zdravotního personálu — V Ústeckém kraji přibývá urgentních příjmů — Umělá inteligence otestuje zdraví krav — Sídliště rozdělené sporem o parkovací dům — Pražské Výstaviště dokončuje rekonstrukci divadla Spirála — Zvoníci pečují o historické zvony

                                  30. 4. 2024 na ČT1

                                  Napište nám