Další kameny zmizelých v dláždění pražských chodníků; Betonové konstrukce v oboře Hvězda; Staré pražské speciality: Petřinské buchty

Obsah dílu

Přehrát vše
Ve stínu sv. Víta

Kameny zmizelých v dláždění pražských chodníků

V chodnících pražských ulic přibyly před týdnem další zvláštní dlaždice zvané německy stolpersteine nebo také kameny zmizelých. Je to připomínka židovských obětí druhé světové války, lidí, kteří se nevrátili z transportů. Několik příběhů přináší reportáž Petra Sojky.


Geodetická délková základna v oboře Hvězda

Do obory Hvězda už léta pravidelně jezdí odborníci z Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického. Právě tady – na hlavní parkové cestě už totiž více než 70 let funguje geodetická délková základna. Jde o 40 hluboko do země zapuštěných betonových sloupků vzdálených od sebe přesně 24 m. Délková základna se začala využívat v roce 1943.


Tradiční pražské recepty - Petřinské buchty

V letním seriálu se tentokrát věnujeme starým, tradičním pražským receptům. Název Petřinských buchet je odvozen od Petřin, odkud recept pochází. Do soutěže Jak chutná Praha ho poslala paní Radka Drašnarová z Prahy 6.
Na zhruba 20 Petřinských buchet budeme potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 kostku tuku másla nebo hery, 1/2 kostky droždí, špetku soli, čtvrt litru mléka, 20 g krupicového cukru, 1 vejce, 500 g tvarohu, 100 g moučkového cukru, 200 g nastrouhaných jablek a lžíci skořice.
Obě mouky smícháme s tukem a přilijeme kvásek, který jsme zatím nechali zhruba 15 minut kynout. Přidáme zbytek mléka a špetku soli a hněteme minimálně 5 minut, dokud se všechno řádně nepromísí. Těsto pak na čtvrt hodiny necháme na teplém místě vykynout.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů a pečeme 15 minut.


Stopáž26 minut
Rok výroby 2011
 P ST