27 minut
Folklorní magazín

21. leden 2012

Část: Pouť na Svatém Hostýnu

Obsah dílu

Tajemství slezské kuchyně — Když ruce umí a hlava přemýšlí

Části dílu

00:27
Tajemství slezské kuchyně
    Na podzim vydalo občanské sdružení Eberesche v Jeseníku knihu Tajemství slezské kuchyně. Měla okamžitě velký úspěch. Byla rozebrána do posledního kusu. Tato kniha není jen prostou kuchařkou. Je to spíše národopisná studie z Jesenicka. Stejně jako jiné oblasti života souvisela i obživa a strava lidí severozápadního Slezska s prostředím, v němž žili. A toho si kniha všímá, jak se proměňovaly stravovací návyky, jak se proměňovaly samotné pokrmy podle toho, jak se měnil způsob života a samotná krajina Jesenicka. V knize najdeme pokrmy, které lidé v minulosti jedli: například pivní nebo borůvkovou polévku, dušená kuřátka nebo slezský čtvercový koláč. Uvařit si podle ní můžeme i jídla z měšťanských domácností nebo pokrmy, které svým hostům servírovaly místní hostince.
    08:15
    Tři králové
      08:55
      Pouť na Svatém Hostýnu
        09:25
        Farma roku
          10:04
          Pozvánky
            10:34
            Když ruce umí a hlava přemýšlí
              Augustin Krystyník, oceněný titulem Nositel tradice lidových řemesel, se narodil v rodině, kde zpracování dřeva mělo dlouholetou tradici. Otec Pavel Krystyník byl vyučeným kolářem a k řemeslu přivedl i své dva syny. V Novém Hrozenkově rodina provozovala stolařskou dílnu, v níž se opravovalo a vyrábělo hospodářské nářadí, dřevěné vozy a jejich loukoťová kola, naposledy pak dřevěná kolečka pro ostravské hutní provozy. Chlapci tak měli možnost pohybovat se od mládí v dílně, pozorovat otce při práci, postupně získávat vědomosti o použití různých druhů dřeva, výrobních postupech i správném zacházení s nářadím a stroji.
              Přehrát celé video
              Stopáž27 minut
              Další díl
              4. únor 2012

              Napište nám