ČT nemá práva k poskytování obsahu online
Folklorní magazín
21. ledna 2012
Obsah dílu
Tajemství slezské kuchyně — Když ruce umí a hlava přemýšlí
Části dílu
00:27
Tajemství slezské kuchyně
Na podzim vydalo občanské sdružení Eberesche v Jeseníku knihu Tajemství slezské kuchyně. Měla okamžitě velký úspěch. Byla rozebrána do posledního kusu. Tato kniha není jen prostou kuchařkou. Je to spíše národopisná studie z Jesenicka. Stejně jako jiné oblasti života souvisela i obživa a strava lidí severozápadního Slezska s prostředím, v němž žili. A toho si kniha všímá, jak se proměňovaly stravovací návyky, jak se proměňovaly samotné pokrmy podle toho, jak se měnil způsob života a samotná krajina Jesenicka. V knize najdeme pokrmy, které lidé v minulosti jedli: například pivní nebo borůvkovou polévku, dušená kuřátka nebo slezský čtvercový koláč. Uvařit si podle ní můžeme i jídla z měšťanských domácností nebo pokrmy, které svým hostům servírovaly místní hostince.
08:15
Tři králové
08:55
Pouť na Svatém Hostýnu
09:25
Farma roku
10:04
Pozvánky
10:34
Když ruce umí a hlava přemýšlí
Augustin Krystyník, oceněný titulem Nositel tradice lidových řemesel, se narodil v rodině, kde zpracování dřeva mělo dlouholetou tradici. Otec Pavel Krystyník byl vyučeným kolářem a k řemeslu přivedl i své dva syny. V Novém Hrozenkově rodina provozovala stolařskou dílnu, v níž se opravovalo a vyrábělo hospodářské nářadí, dřevěné vozy a jejich loukoťová kola, naposledy pak dřevěná kolečka pro ostravské hutní provozy. Chlapci tak měli možnost pohybovat se od mládí v dílně, pozorovat otce při práci, postupně získávat vědomosti o použití různých druhů dřeva, výrobních postupech i správném zacházení s nářadím a stroji.
ČT nemá práva pro internet
Stopáž26 minut
4. února 2012
Přehled dílů
Omlouváme se, tento pořad momentálně nemá žádné přehratelné díly.