26 minut
Folklorní magazín

28. března 2011

Část: Vinice římských legionářů

Obsah dílu

Kovář Jaroslav Hoch z Dubňan — Vinice římských legionářů — Strýc Kovářík

Části dílu

00:24
Kovář Jaroslav Hoch z Dubňan
    Vyučil se kovářem a podkovářem u mistra Hnilici v Ratíškovicích. Nejdříve se živil vlastní kovářskou prací, od padesátých let byl zaměstnancem, posléze vedoucím mistrem učňů, příštích kovářů. Dodnes, byť překročil osmdesátku, si nedovede život bez kovářské práce představit.
    09:11
    Vinice římských legionářů
      V hlubokém údolí Dyje, v samém srdci Národního parku Podyjí, leží na úbočí skalního ostrohu v meandru řeky jedna z nejstarších a patrně nejlepších vinic evropských vinařských poloh – Šobes. Za své vynikající vlastnosti vděčí šobeské víno právě ideální poloze vinice, ležící v nižší nadmořské výšce na prosluněném jižním svahu, chráněném ze severozápadu i severovýchodu proti větrům.
      13:13
      Strýc Kovářík
        V Kobylí na Hanáckém Slovácku žije dnes již šestaosmdesátiletý zpěvák Jaroslav Kovářík (1925), který je zpěváckou legendou svého kraje. Veřejně vystupoval jako kmenový zpěvák Břeclavanu a krumvířské Vonice, v určitém období reprezentoval svůj region na koncertech a nahrávkách BROLNu. Dnes již zpívá ojediněle, nejčastěji na domácích akcích (Zarážení hory, Hody aj.) anebo na koncertech zpěváckých legend.
        Přehrát celé video
        Stopáž27 minut
        Další díl
        16. dubna 2011

        Napište nám