26 minut
Folklorní magazín

9. července 2011

Část: Zdeněk Hudeček

Obsah dílu

Stavění máje — Praha srdce národů — Zdeněk Hudeček

Části dílu

00:25
Stavění máje v Mistřicích
    V Mistřicích, nevelké obci vzdálené cca 5 km od Uherského Hradiště, ožívá každoročně v předvečer prvního května tradice stavění máje. Tento zvyk je běžný ve většině vesnic Dolňácka, kdy se tento den schází mladá chasa a postaví – dnes již většinou za pomocí mechanismů – máj, který zdobí obec po celý květen.V Mistřicích tento obyčej od poloviny 20. století prošel určitou proměnou, takže má na rozdíl od ostatních vesnic řadu unikátních prvků.
    08:13
    Události ve folklóru
      10:51
      Praha srdce národů
        Festival, který nepatřil v jeho nedlouhé historii mezi priority pražských zastupitelů, soudě podle slabých grantových podpor, o to více si ale získal zájem Pražanů, kteří jej vnímají jako součást multikulturní tváře města. Pro zahraniční turisty jsou živá festivalová vystoupení daleko atraktivnější zpestření „genia loci“ města, než suvenýrová klišé na „Kafkovská témata“ turistického průmyslu. Díky zakladatelům festivalu, manželům Miňovým, kteří neztratili kontakt se svým slovenským domovem, kam dojíždějí a stále objevují nové folklorní tradice, které pak v tanečních i písňových vystoupeních prezentují se svým souborem Limbora, je možné zažít živý folklor i v samotném centru Čech.
        17:04
        Zdeněk Hudeček
          Zdeněk Hudeček žijící v Uherském Ostrohu je moderní malíř. Žádný sentiment a vzpomínání na staré časy, ale osobité realistické vnímání folkloru. Těžko uvěřit tomu, že tvůrce tak křehkých a snových obrazů, lyrické imaginace a obrazových metafor, již před třemi lety překročil sedmdesátku. Přesto i z jeho současné folklorně laděné tvorby prýští mladická invence; je to patrně zásluhou stále mladého srdce, které ho neustále nutí hledat krásu kolem sebe.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          23. července 2011

          Napište nám