Těstoviny

Těstoviny s dýňovou omáčkou

Tip na podzimní omáčku k těstovinám pochází z Itálie. Dýně sama o sobě má chuť neutrální, proto snese dochucení na sladko i na slano, lichotí jí kdejaké koření, její barva rozveselí samotné vaření i celý talíř. Nejsnadnější vaření je s dýní Hokkaidó, které nemusíme loupat slupku, poněvadž se snadno rozvaří. Ostatní dýně oloupat musíme. V našem receptu, který je – jak jinak – vhodný pro celou rodinu, se snoubí chuť cibulovo-česnekového základu na másle s bílým vínem (alkohol se varem vyvaří), které dodá omáčce příjemně navinulou chuť, parmezán zas slanost a nasucho opražené piniové oříšky zvláštní nenapodobitelnou oříškovo-máslovou chuť.

4−6 porcí

60 g másla
100 g cibule
4 stroužky česneku
500 g očištěné dýně (nejlépe Hokkaidó nebo muškátové)
100 ml bílého muškátového vína
asi 200 ml zeleninového vývaru
200 ml smetany
6 lžic nastrouhaného parmezánu
hrst petrželové natě
muškátový oříšek
mletý pepř
parmezán a piniové oříšky na posypání
500 g suchých těstovin
olivový olej
sůl

Na rozpuštěném másle pozvolna dusíme najemno nakrájenou cibuli, po deseti minutách přidáme česnek, dusíme dalších pět minut, poté vložíme nakrájenou dýni, osmahneme, podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol, dolijeme zeleninovým vývarem a dusíme, až je dýně měkká.

Dýni šťouchadlem nebo vařečkou ještě rozmačkáme na jemnější kusy, nemixujeme, omáčka nesmí být zcela hladká, měly by v ní zůstat malé kousky dýně. Směs zalijeme smetanou a podle potřeby i vývarem, necháme přejít varem. Odstavíme, těsně před tím, než scedíme těstoviny (abychom měli dokončeno současně), vmícháme nastrouhaný parmezán a nasekanou petrželku, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, případně trochu pepřem (máme-li velké děti). Horké těstoviny ihned vmícháme do omáčky. Pozn.: Těstoviny kupujeme kvalitní, z tvrdé semoliny, vaříme podle návodu v osolené vodě s olejem.

Na talíři sypeme strouhaným parmezánem, piniovými oříšky a lehce zakápneme olivovým olejem.

Další recepty Celý díl