Máslová vánočka s rozinkami, mandlemi sypaná
Tradiční vánočka by na slavnostním stole neměla chybět. Výhoda je, že si ji můžete upéct třeba týden před svátky, vydrží totiž dlouho vláčná. Uchovávejte ji zabalenou v alobalu nebo pečicím papíru a dobré spížce. Záleží pak na vás, jestli si ji k čaji nebo kávě pokryjete ještě tenkou vrstvou másla. Chutná báječně! Včetně opečených mandliček na povrchu.
40 g droždí
100 g krupicového cukru
250 ml mléka
1/2 kg polohrubé mouky
1 lžička soli
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra
40 g rozinek
mouka na vál
tuk na vymazání plechu (nebo papír na pečení)
1 vejce na potírání
40 g mandlí (loupané, sekané – špalíčky)
Polohrubou mouku prosejeme, tím ji provzdušíme a smícháme se solí. Droždí (mělo by mít pokojovou teplotu) rozetřeme s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.
Kvásek vlijeme do mísy k prosáté mouce, osolíme, přidáme zbytek mléka, žloutky, rozehřáté (ne horké) máslo, citronovou kůru, omyté rozinky a vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Můžeme si pomoci ručním mixerem s háky, robotem nebo pracujeme s vařečkou. Těsto necháme kynout tři hodiny, během této doby těsto dvakrát až třikrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem.
Prameny položíme směrem od nás.
Dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý.
Vezmeme dva levé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme dva pravé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.
Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, na několika místech ji „spíchneme“ špejlemi, aby se nám při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: