Ryby a mořské plody

Sumec s cuketovým chutney a hlívou ústřičnou

Sezóna výlovů rybníků je v plném proudu. Neváhejte, vypravte se na výlov, zažijte úžasnou atmosféru a nahlédnete do nelehké práce rybářů. Při té příležitosti si kupte pěkného sumce. Sumec je rybou pro gurmány, s velmi jemným, chutným a středně tučným masem. V našem případě mu velmi zalichotí zeleninová a houbová příloha.

4−6 porcí

cuketové chutney
1 menší cuketa
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
2 lžíce olivového oleje
sůl
50 ml bílého vína

hlíva ústřičná
400 g hlívy ústřičné
50 g másla
římský kmín
sůl

sumec
600 g podkov ze sumce
200 ml panenského olivového oleje
2 snítky čerstvých bylinek
sůl

Nejprve připravíme cuketové chutney a hlívu ústřičnou, sumce až na samotný závěr.

Cuketu podélně rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme ji na malé kostičky. Česnek nakrájíme, chilli papričku rozkrojíme napůl, a odstraníme z ní semínka. Na olivovém oleji osmahneme cuketu, česnek spolu s půlkami chilli papriček, osolíme, podlijeme vínem a chvilku podusíme. Jakmile se víno vydusí, odstavíme a uchováme v teple.

Hlívu nakrájíme nebo natrháme na kousky, opečeme ji na másle, dochutíme římským kmínem a solí.

Do vyšší pánve vlijeme olej a zahřejeme, vložíme do něj bylinky, které necháme zpěnit a příkon tepla zmírníme na minimum. Do teplého oleje (nesmí být rozpálený) vložíme porce sumce a zvolna je v oleji uvaříme, z každé strany asi 2 minuty. Hotové kousky ryby vyjmeme a osolíme. Podáváme s porcí cuketového chutney a hlívy ústřičné.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl