Maso

Pelmeně

Další ruská klasika – pelmeně. Připravují se v různých velikostech a s různými náplněmi. Záleží na oblasti, zvyklostech a rodinných tradicích. Názor na to, z jaké mouky připravit těsto, se opět různil, kluci tedy zkombinovali hladkou mouku s polohrubou a těsto bylo jedna báseň. Je tužší, dobře se s ním pracuje. Kdo je dietář, může místo tučnějšího masa zvolit náplň z mletého kuřecího či krůtího masa.

4-6 osob

330 g mouky – v poměru přibližně 1 díl hladké a 1 díl polohrubé
1 vejce
½ lžičky soli
120 ml studené vody
1 vejce na potření těsta

masová nádivka

200 g mletého hovězího masa
200 g mletého vepřového masa
1 malá cibule
špetka cukru
30 ml vody
20 g másla
pepř
sůl

kysaná smetana a kopr

1. Z mouky, vejce, vody a soli uhněteme hladké tuhé těsto, které necháme zabalené v utěrce odpočinout v lednici.

2. Mleté maso a na jemné kostičky nakrájenou cibuli důkladně promícháme s vodou, cukrem a kořením. Necháme chvilku odležet.

3. Těsto rozválíme na tenký plát, vykrájíme kolečka o průměru asi 6 cm, která potřeme vajíčkem, doprostřed vložíme kuličku nádivky, v půli přeložíme, zamačkáme a cípy spojíme k sobě.

4. Pelmeně vaříme v osolené vodě s pár kapkami oleje 8–10 minut, scedíme, promastíme máslem, podáváme s kysanou smetanou a snítkou kopru.

Další recepty Celý díl