Polévky

Maďarská zelňačka – Korhelyleves

Maďarská zelná polévka ze silného masového vývaru, křehkého kysaného zelí, obohacená paprikovou klobáskou. Korhelyleves je údajně skvělým vyprošťovákem po bujarém flámu, říká se jí také polévka pro flamengy. Korhely – pijan, opilec; leves – polévka.

8 porcí

500 g masa z uzeného vepřového kolena (mohou být i uzená žebra)
300 g kysaného zelí
1 velká cibule
50 g sádla
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
1,5 l mix vývaru z masa a láku z kysaného zelí
200 g debrecínské klobásy
mletý pepř
sůl
špetka pálivé papriky nebo chilli paprička
200 g zakysané smetany

Maso uvaříme doměkka, vyjmeme a nakrájíme. Vývar nevyléváme, použijeme do polévky.

Kysané zelí vymačkáme, šťávu ponecháme stranou. Je-li zelí nahrubo nakrájené, ještě jej překrájíme.

Cibuli nakrájíme na kostičky a na sádle ji osmahneme dozlatova, zaprášíme moukou, zasmahneme papriku a za stálého míchání zalijeme vývarem a vodou ze zelí, provaříme 20 minut.

Ke konci varu vložíme maso, zelí, kolečka klobásky, ochutíme pepřem, solí, popřípadě špetkou pálivé papriky a ještě 10 minut provaříme.

Podáváme se zakysanou smetanou.

Další recepty Celý díl