Maso

Holúbky

8−10 porcí

1 hlávka bílého zelí
1 cibule
1 kg mletého vepřového masa
250 g rýže
300 g rajského protlaku
1 kg kysaného zelí
sladká mletá paprika
mletý pepř
sůl
olej

Na podávání

chléb
máslo
zakysaná smetana

Z hlávky zelí vykrojíme košťál (hlávku nesmíme rozkrojit napůl), vložíme do horké osolené vody a vaříme. Po pár minutách zkusíme, jestli jde list dobře odtrhnout a postupně pomocí vidličky odebíráme jednotlivé listy, pokládáme stranou a necháme vychladnout.

Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, zarestujeme maso, přidáme koření, rýži, dobře osmahneme a vmícháme polovinu rajského protlaku, podlijeme vodou a dusíme, až je rýže napůl měkká. Směs necháme vychladnout a plníme ji do zelných listů, dobře utáhneme. List nejprve zavineme z kraje přes hromádku masa, poté přeložíme ze stran a nakonec dotočíme.

Do kastrolu na dno vložíme zelné listy, na ně navršíme půl dávky kysaného zelí, poklademe natěsno holúbky, zakryjeme druhou polovinou kysaného zelí, zbylým rajským protlakem, podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme asi 30 minut.

Hotové holúbky podáváme se zakysanou smetanou a chlebem s čerstvým máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

60 hlasů

Další recepty Celý díl