Maso

Hovězí nudličky Stroganov se šunkovou rýží

Zde je variace na světově známý a proslulý pokrm původně ruské kuchyně, kterou vytvořil buď:

1) ruský velvyslanec v Římě, hrabě Grigorij Alexandrovič Stroganov (zdroj Vladimír Poštulka, Labužníkův lexikon) nebo

2) francouzský kuchař zaměstnaný u šlechtické rodiny Stroganovů, pocházejících z Novgorodu, významné rodiny finančníků, zámožných obchodníků; kuchař dal jedné své gastronomické kreaci jméno podle svých zaměstnavatelů. V ruštině „strogať“ znamená hoblovat, strouhat – proto krájíme na jemné nudličky… (zdroj Larousse Gastronomique,Revised and Updated, Jamie Oliver, English edition Octopus Publishing Group Ltd 2007; Original French edition copyright Larouse-Bordas/HER-2000)

3) anebo je to ještě jinak, ale konec konců je to celkem jedno, důležité je, že je to krmě velmi chutná a vydatná a že ji vaříme s láskou.

Skvělé chuti docílíme postupným přidáváním jednotlivých ingrediencí a jejich opékáním. Kdybychom vložili vše najednou, chuť ani konzistence pokrmu by nebyla taková, jak mají být. Takto zůstanou maso i houby šťavnaté, rajský protlak osmahnutím jaksi zesládne. Vše zjemní a dokončí chuť smetany.

6−8 porcí

800 g nízkého roštěnce
2 cibule
máslo
500 g žampionů
50 g rajčatového protlaku
200 ml červeného vína
200 ml smetany
sůl

Příloha

vařená rýže
šunka
kyselé okurky

Maso nakrájíme přes vlákno na nudličky, cibuli a žampiony na klínky.

V kastrolu přepustíme máslo a opečeme cibuli dosklovata, přidáme maso a opečeme, vložíme žampiony, opět opečeme, rajský protlak, který zarestujeme. Vše děláme rychle a zprudka. Podlijeme červeným vínem, smetanou, osolíme a podusíme. Jako přílohu doporučujeme rýži. Porci zdobíme na talíři na jemné nudličky nakrájenou šunkou okurkou.

Ohodnoťte tento recept: 

203 hlasů

Další recepty Celý díl