Moučníky a cukroví

Rebarborový koláč

Kyselá chuť rebarbory tvoří svěží chuť a její konzistence zajistí šťavnatost tohoto výborného koláče.

Jeho základ tvoří linecké těst, na něj navršíme měkký tvaroh, poté rebarboru. Po upečení koláče je finesou sladký sníh, který zapékáme až na samotný závěr, ten zas dodá koláči lehkost

na vyšší plech o vel. cca 30 × 35 cm

Těsto

450 g hladké mouky
½ prášku do pečiva
225 g másla
110 g moučkového cukru
1,5 vanilkového cukru
citronová kůra
mléko dle potřeby
máslo na vymazání plechu

Náplň

1 kg měkkého tvarohu
mléko dle potřeby
cukr podle chuti
rebarbora
4 bílky + 4 lžíce moučkového cukru

Moukou smícháme s kypřicím práškem a zpracujeme se změklým máslem, moučkovým a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou v hladké vláčné těsto. Podle potřeby změkčíme mlékem. Těstem vyložíme vymazaný plech.

Těsto potřeme tvarohem ochuceným cukrem, navrch poklademe oloupanou a na plátky nakrájenou rebarboru. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 35 minut, poté necháme zchladnout.

Z bílků a cukru vyšleháme sníh, poklademe na koláč a vložíme do trouby na 100 °C dosušit. Když je sníh lehce zbarvený dorůžova, je koláč hotov. Zchladlý krájíme na kostky.

Další recepty Celý díl