Maso

Kotlety marinované v cognacu se zapečeným květákem v bešamelu

Takovouto lahůdku přichystejte na slavnostní den… my ale přece můžeme oslavovat KAŽDÝ den! Proto neváhejme a naložme si maso a k němu zapečme květáček, který s bešamelem a houbami chutná famózně.

4 porce

Maso

4 kotlety s kostí a panenkou po 250−300 g
hrst divokého koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
1 šalotka
4 snítky tymiánu
150 ml olivového oleje
150 ml cognacu nebo brandy
olivový olej na opečení
maldonská sůl

V hmoždíři nadrtíme divoké koření, vložíme do mísy spolu s najemno nakrájenou šalotkou, lístky tymiánu, olejem a cognacem. Do této marinády vložíme kotlety (můžeme předem ošetřit tenderizérem) a necháme marinovat, nejlépe přes noc. Opékáme na troše olivového oleje, po otočení přiklopíme a dopečeme. Odstavíme, necháme chvilku „dotáhnout“, na talíři sypeme šupinkatou solí.

Květák

1 menší květák
1 romanesco
150 g másla
300 g čerstvých lišek nebo žampionů
3 lžíce hladké mouky
2 lžičky kari
asi 300 ml vývaru z květáku
200 ml mléka nebo smetany
sůl
200 g sýru s modrou plísní

Květák a romanesco uvaříme v osolené vodě na skus. Scedíme, ale vývar ponecháme, později ho použijeme. Zeleninu rozdělíme na menší či větší růžičky a vložíme do zapékací mísy.

Na másle opečeme očištěné houby, zasypeme moukou, zasmahneme, přidáme kari, zalijeme vývarem ze zeleniny, povaříme 15 minut, osolíme, zjemníme mlékem nebo smetanou, ještě 5 minut povaříme a nalijeme na květák s romanescem. Poklademe kousky plísňového sýra a ve vyhřáté troubě na 190 °C krátce zapečeme.

Další recepty Celý díl