Zeleninová jídla

Zeleninový koláč

Tento letní koláč je inspirován francouzským quichem, ovšem my si přípravu zjednodušíme koupí listového těsta. Teplý zeleninový pokrm je hotový v cukuletu, proto neváhejte a upečte si dobrý prázdninový oběd nebo večeři.

4−6 porcí

300 g listového těsta
100 g anglické slaniny
1 kedlubna
8 ředkviček
2 hrsti hrášku
250 ml smetany
4 vejce
12 mini rajčátek
snítka petrželky a bazalky
mletý pepř
sůl

Podle možností vypláchneme vodou (neutíráme) a poté vyložíme buď kulatou, nebo obdélníkovou (menší pekáček) formu listovým těstem, asi ½ cm silným. Těsto zlehka propícháme, pečeme při 190 °C dozlatova a necháme zchladnout.

Slaninu nakrájíme na proužky, kedlubnu taktéž, ředkvičky na ¼.

Slaninu vypečeme na pánvi, přidáme kedlubnu, ředkvičky, orestujeme, vložíme hrášek a zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a necháme chvíli dusit, na závěr přidáme nasekanou petrželku a bazalku a odstavíme. K zeleninové směsi vmícháme rozkvedlaná vejce a vše vlijeme do upečeného korpusu, dozdobíme rajčátky a vložíme znovu do trouby zapéct.

Další recepty Celý díl