Meruňková galeta s rozmarýnem
8 porcí
těsto
250 g hladké mouky
140 g studeného másla
1 g soli
50 g ledové vody
náplň
1 kg vyzrálých vypeckovaných meruněk
na dokončení
30 g olivového oleje (nebo rozpuštěného másla)
70 g třtinového cukru
30 g másla
snítka rozmarýnu
Meruňky rozpůlíme a odstraníme jádra. Ingredience na těsto si nachystáme a v lednici vychladíme, aby bylo vše stejně studené. Nejprve připravíme z mouky, másla a soli žmolenku, poté přidáme studenou vodu a rychle zpracujeme v hladké těsto.
Těsto rozválíme na placku, větší než je forma (kraje budeme přehrnovat přes náplň). Těsto do formy (použili jsme aluminiovou formu na grilování, respektive dvě v sobě pro vytvoření silnějšího dna) vymazané olejem vmáčkneme a dno propícháme nožem. Naskládáme meruňky, rozkrojenou částí navrch, okraje těsta přehneme přes ovoce, potřeme olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem, a pocukrujeme.
Na meruňky poklademe plátky másla, jehličky rozmarýnu a pokud nejsou meruňky příliš sladké, také je pocukrujeme.
Koláč zakryjeme grilovacím alobalem, opět potřeným olejem, a pečeme na grilu pozvolna asi 45 minut.
Pokud pečeme v troubě, volíme program horký vzduch, 180−190 °C a pečeme 35−45 minut dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: