Dort královny Victorie


rozpis do formy o průměru 24 cm
6 vajec
200 g krupicového cukru
100 g podmáslí
100 g rozpuštěného másla
250 g hladké mouky
50 g mletých pistáciových oříšků
1 prášek do pečiva
1 g soli
náplň
400 g 33% smetany
20 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
na dokončení
50 ml griotky
500 g čerstvých jahod
200 g jahodového džemu
moučkový cukr
Pokud to jde, upečeme si korpus den předem. Na přípravu těsta oddělíme bílky od žloutků. Máslo rozpustíme.
Bílky vložíme do mísy od robotu spolu s cukrem a vyšleháme tuhý sníh, do kterého už ručně, metlou, vmícháme vlažné máslo, podmáslí, mouku s práškem do pečiva a mleté oříšky.
Těsto vlijeme do dortové formy, jejíž dno je vyložené pečicím papírem. Pečeme na režim horký vzduch, ve vyhřáté troubě na 160 °C 35−40 minut. Zkoušíme špejlí, když se těsto nelepí, je pečeno. Korpus necháme vychladnout.
Šlehačku vyšleháme s cukrem a semínky z vanilkového lusku.
Korpus rozkrojíme, pokapeme griotkou, potřeme džemem, rozetřeme část šlehačky a poklademe částí jahod. Přiklopíme vrchní částí korpusu, navrch opět šlehačku a jahody.
Ohodnoťte tento recept: