Tarte tatin
rozpis do celokovové pánve o průměru 25 cm
2 kg jablek Pink Lady
150 g krupicového cukru
50 g másla
těsto
200 g hladké mouky
120 g másla
35 g studené vody
2 g soli
na dokončení
100 g meruňkového džemu
Z ingrediencí na těsto smícháme mouku, studené máslo a sůl, vytvoříme drobenku, přidáme studenou vodu a zpracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odležet.
Mezitím oloupeme jablka, rozkrojíme na půl a odstraníme jádřince. Jablka dále nekrájíme!
V pánvi s kovovou rukojetí (budeme ji dávat do trouby) rozpustíme máslo, přidáme cukr, který za minimálního míchání necháme také rozpustit. Sporák vypneme. Do pánve naskládáme jablka „nastojato“ těsně vedle sebe.
Z připraveného těsta vyválíme na lehce pomoučeném válu placku o průměru asi 30 cm.
Pomocí válečku ji přeneseme a rozložíme na jablka, kraje pěkně zahneme, špičkou nože těsto propícháme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180−190 °C na program horký vzduch 50 minut.
Po vyjmutí z trouby necháme koláč minutku „vydechnout“, přiložíme na něj talíř o něco větší než je jeho průměr, opatrně slijeme vypečenou šťávu a převrátíme. Lžící upravíme jablka do stejné výšky a můžeme ještě potřít rozehřátým meruňkovým džemem. Servírujeme horké. Ale studený chutná také výtečně!
Ohodnoťte tento recept: