Lososový pstruh s omáčkou z cideru a květákový kuskus


4 porce
600−800 g filetu z lososového pstruha
10 ml oleje
40 g másla
snítka tymiánu
sůl
květákový kuskus
400 g květáku
50 g másla
voda
40 g rozinek
snítka petrželky
sůl
máslová omáčka z cideru
100 g cibule
10 ml oleje
0,5 l cideru
200 g másla
sůl
na podávání
½ jablka
Z očistěného, šupin zbaveného filetu připravíme jednotlivé porce. Kůži můžeme nakrojit a rybu osolíme.
Na pánvi rozehřejeme olej se snítkou tymiánu a opečeme rybu nejprve kůží dolů, poté obrátíme, přidáme máslo a během dopékání přeléváme přes jednotlivé porce.
Syrový květák nastrouháme na jemném struhadle a uvaříme v máslové emulzi (máslo s přiměřeným množstvím vody, aby byl květák zalitý), přidáme rozinky, vydusíme do husté konzistence, dochutíme solí a nasekanou petrželkou.
Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli a zalijeme ciderem. Tekutinu zredukujeme na polovinu a pomocí tyčového mixéru vešleháme nakrájené máslo. Dochutíme solí a můžeme přecedit přes jemný cedník.
Servírujeme: Do talíře nalijeme omáčku, pomocí lžíce vytvarujeme noky z květákového kuskusu a poté vložíme rybu a doplníme tenkými plátky jablka.
Ohodnoťte tento recept: