Karamelová jablíčka na grilu s jahodovou přílohou


I dezert lze s úspěchem připravit na grilu. Než vám slehne masová pečínka, vložte do grilu předem připravený dezert podle Jirky Dolenského. Po tři čtvrtě hodině si pochutnáte na karamelem a máslem provoněných jablíčkách, která doprovází svěží jahodová příloha.
6 porcí
6 menších jablek o průměru cca 6 cm
6 lžic cukru
trochu vody
3 lžíce másla
Jahodová příloha
500 g jahod
1 jablko
krystalový cukr
Balsamikový ocet
špetka sušeného chilli
150 g tvarohu
150 g zakysané smetany
Jablka oloupeme, necháme vcelku, jen vyřízneme střed. Velikost upravíme podle velikosti zapékacích mističek.
Cukr rozpustíme na karamel, podlijeme trochou vody a za stálého míchání přidáme máslo.
Na dno každé mističky vlijeme máslový karamel, asi půl centimetru, vložíme jablíčka. Zbytky odkrájených jablek natlačíme do středu po vykrojeném jádřinci. Každou mističku dobře zakryjeme a utěsníme alobalem, pečeme při 150 °C asi 45 minut.
Polovinu očištěných jahod nakrájíme s oloupaným a vyjadřincovaným jablíčkem na malé kostičky a v misce smícháme s cukrem a pár kapkami balsamikového octa.
Druhou polovinu jablek rozdrtíme v hmoždíři s chilli a smícháme s měkkým tvarohem a zakysanou smetanou.
Ke grilovaným jablíčkům podáváme lžíce jahodového tvarohu a lžíci jahodového salátku.
Ohodnoťte tento recept: