Francouzské tousty s karamelizovanými jablky


10 porcí
10 silnějších plátků briošky nebo toustového chleba
8 vajec
150 ml smetany na vaření
1 lžička skořice
40 g vanilkového cukru
střik koňaku nebo rumu
150 g másla3 jablka
200 g krupicového cukru
5 cl koňaku nebo rumu250 g 33% zakysané smetany
vanilkový cukr
Vejce, smetanu, vanilkový cukr a skořici vyšleháme metličkou dohladka. Nakrájené silnější plátky briošky vložíme do směsi na deset vteřin tak, aby nasály tekutinu do sebe.
Poté pomalu pečeme na másle v rozpálené pánvi z obou stran dozlatova.
Jablka oloupeme a nakrájíme na požadované tvary. Z cukru si připravíme v kastrolu tmavý karamel, do kterého vložíme jablka, obalíme je v karamelu a na závěr zastříkneme koňakem či rumem.
Na toasty servírujeme jablka spolu s karamelovou omáčkou. Stranou dáme lžíci zakysané smetany, kterou jsme ochutili vanilkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: