Moučníky a cukroví

Francouzské tousty s karamelizovanými jablky

10 porcí

10 silnějších plátků briošky nebo toustového chleba
8 vajec
150 ml smetany na vaření
1 lžička skořice
40 g vanilkového cukru
střik koňaku nebo rumu
150 g másla

3 jablka
200 g krupicového cukru
5 cl koňaku nebo rumu

250 g 33% zakysané smetany
vanilkový cukr

Vejce, smetanu, vanilkový cukr a skořici vyšleháme metličkou dohladka. Nakrájené silnější plátky briošky vložíme do směsi na deset vteřin tak, aby nasály tekutinu do sebe.

Poté pomalu pečeme na másle v rozpálené pánvi z obou stran dozlatova.

Jablka oloupeme a nakrájíme na požadované tvary. Z cukru si připravíme v kastrolu tmavý karamel, do kterého vložíme jablka, obalíme je v karamelu a na závěr zastříkneme koňakem či rumem.

Na toasty servírujeme jablka spolu s karamelovou omáčkou. Stranou dáme lžíci zakysané smetany, kterou jsme ochutili vanilkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl