Moučníky a cukroví

Máslový koláč z NDR, s mandlemi, zalévaný smetanou

těsto

375 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
100 ml vlažného mléka
150 g přepuštěného vlažného másla
75 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
citronová kůra
4 vejce

navrch

150 g másla
125 g mandlových plátků
125 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
250 g šlehačky

Suroviny uvedené v sekci těsto smícháme dohromady a zpracujeme hladké tuhé těsto, které necháme vykynout na teplém místě.

Vyšší plech vymažeme máslem, rovnoměrně rozprostřeme těsto a necháme ještě 15−20 minut kynout.

Poté do něj pomocí konce vařečky vytlačíme rovnoměrně po celém plechu důlky až na plech, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlovými lupínky, krupicovým a vanilkovým cukrem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Ještě horký ho zalijeme šlehačkou a necháme vychladnout.

Ohodnoťte tento recept: 

144 hlasů

Další recepty Celý díl