Máslový koláč z NDR, s mandlemi, zalévaný smetanou


těsto
375 g hladké mouky
1 balíček sušeného droždí
100 ml vlažného mléka
150 g přepuštěného vlažného másla
75 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
citronová kůra
4 vejce
navrch
150 g másla
125 g mandlových plátků
125 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
250 g šlehačky
Suroviny uvedené v sekci těsto smícháme dohromady a zpracujeme hladké tuhé těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
Vyšší plech vymažeme máslem, rovnoměrně rozprostřeme těsto a necháme ještě 15−20 minut kynout.
Poté do něj pomocí konce vařečky vytlačíme rovnoměrně po celém plechu důlky až na plech, přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlovými lupínky, krupicovým a vanilkovým cukrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Ještě horký ho zalijeme šlehačkou a necháme vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: