Zeleninová jídla

Plněná rajčata s bramborem a slaninou

10 porcí

10 velkých rajčat
5 středně velkých brambor
150 g másla
180 g hladké mouky
180 ml mléka
šťáva z rajčat
muškátový oříšek
sůl
mletý pepř
300 g slaniny

salát

3 rajčata
50 g cibule
100 g listové petržele

dresink

1 díl oleje
1 díl octa
1 díl cukru nebo medu
sůl
mletý pepř

Brambory ve slupce omyjeme a uvaříme na skus. Poté necháme vychladnout, mají-li tenkou slupku, loupat nemusíme a rozkrájíme je na čtvrtiny.

Z rajčat skrojíme vrchní část a vydlabeme dužinu se semínky, která necháme odkapat, šťávu z nich použijeme do bešamelu.

Mezitím v rendlíku rozpálíme máslo a opražíme v něm mouku do zlatavé barvy, zalijeme mlékem, odkapanou šťávou z rajčat a provaříme. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, nasekanou petrželkou, solí a mletým pepřem.

Připravená rajčata naplníme bešamelem, navrch položíme plátek slaniny, vložíme do zapékací mísy spolu s bramborami a ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme 10−15 minut.

Z rajčat, cibule a petržele připravíme salát, který servírujeme spolu s upečeným rajčetem a brambory.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl