Moučníky a cukroví

Hot cross buns

těsto

500 g hladké mouky
300 g podmáslí, cca 37 °C
75 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
75 g másla, změklého v pokojové teplotě
100 g rozinek
100 g kandovaného ovoce
1 vejce
25 g droždí
5 g soli
kůra z jednoho pomeranče a citronu
½ lžičky mletého muškátového oříšku
½ lžičky skořice

1 vejce na potření

ozdoba na kříž

130 g vody
130 g hladké mouky
2 g kypřicího prášku do pečiva

na dokončení

50 g medu
100 g meruňkového džemu
20 g rumu

Na těsto smícháme všechny ingredience kromě rozinek a kandované kůry, vypracujeme hladké, nelepivé těsto, v robotu hněteme na stupeň dva alespoň pět minut. Poté přidáme suché plody a jen lehce zamícháme. Zakryjeme utěrkou a necháme v pokojové teplotě hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vytvoříme bochánky po cca 50 g a necháme je v olejem vymazaném vyšším plechu či pekáči kynout, 20−30 minut, potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Z mouky, vody a prášku do pečiva vytvoříme pastu, kterou pomocí cukrářského sáčku nanášíme ozdobu – kříže, tj. linku táhneme přes středy bochánků svisle a vodorovně.

Pečeme v dobře vyhřáté troubě na program horký vzduch při 175−180 °C 10−15minut.

Ještě horké bochánky potřeme směsí horkého medu, meruňkového džemu a rumu.

Ohodnoťte tento recept: 

88 hlasů

Další recepty Celý díl