Moučníky a cukroví
Kávová granita


4 porce
70 g cukru
125 ml vody
1 vanilkový lusk
350 ml espressa
kávová šlehačka
100 ml 33% smetany ke šlehání
20 g cukru
25 ml dvojitého espressa
na podávání
(nejlépe) sušenky amaretti
70 g cukru vsypeme do pánve, zalijeme125 ml vody, přidáme semínka vanilkového lusku, přivedeme k varu a zprudka vaříme po dobu 1 minuty. Poté přidáme espresso kávu a necháme vychladnout.
Směs vlijeme do mělké kovové misky a vložíme do mrazničky na 2−3 hodiny.
Každých 30 minut vidličkou promícháme, aby se zabránilo tvorbě velkých ledových krystalů. Před podáváním opět promícháme.
Smetanu vyšleháme s cukrem a espressem. Na dno sklenice vložíme lžíci granity a navršíme kávovou šlehačku. Podáváme s amaretti.
Ohodnoťte tento recept:
10 hlasů