Polévky

Silná hovězí polévka

Podle starých kuchařek se pěna vznikající při masovém vývaru nesbírá, nýbrž nechá se srazit toliko, až sama klesne ke dnu.

10 porcí

4 l vody
750 g hovězího předního masa
300 g hovězích kostí
1 mrkev
⅛ celeru
2 petržele
1 cibule
hrst sušených hříbků
50 g vepřového sádla
1 vepřová játra
100 g zeleného hrášku
2 rajčata
pažitka
sůl

Hovězí maso a kosti omyjeme, vložíme do studené, osolené vody, přivedeme k mírnému varu, při němž vystupují vločky šumu (pěny) na povrch (podle starých receptur se nesmějí sbírati). Šum na polévce sráží se pak v kousky, které pomalu padají ke dnu, čímž se polévka čistí. Po hodinovém varu přidáme polovinu na kolečka nakrájené zeleniny a dále vaříme hodinu až hodinu a půl.

Druhou část nakrájené zeleniny orestujeme na sádle, přidáme nakrájená játra.

Vývar scedíme, vložíme orestovanou zeleninu s játry, přidáme houby (lépe když jsou namočené – vlijeme i s vodou), vaříme asi půl hodiny, poté následují nakrájená rajčata a hrášek, provaříme a podle chuti dosolíme. Na talíři zdobíme pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

68 hlasů

Další recepty Celý díl