Moučníky a cukroví

Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

Neznám nikoho, kdo by nemiloval borůvkový koláč. Zde máte recept na těsto, které je samo o sobě velmi chutné, křehké a vláčné zároveň. Místo borůvek můžete použít švestky (u švestek přidejte do drobenky mletý mák), meruňky, rebarboru.

jeden plech

těsto

300 g hladké mouky
20 g droždí
150 ml mléka
1 lžička krupicového cukru
100 g másla
2 žloutky
1 vejce na potření okrajů těsta
citrónová kůra
špetka soli
máslo na vymazání plechu

náplň

800 g borůvek
100 g medu

drobenka

60 g másla
40 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
80 g jemně mletých mandlí

1. Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut vyběhnout.

2. Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky, 2 žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citrónovou kůru a vypracujeme hladké těsto, zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout.

3. Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na vymazaný plech máslem, poklademe na něj borůvky smíchané s medem, zasypeme mandlovou drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C 20-30 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

111 hlasů

Další recepty Celý díl