Zeleninová jídla

Staropražský chřest

Chřestová sezóna začíná. Chřest se bude na Klokočné podávat ve všemožných úpravách, my si jej připravíme klasicky se strouhankou a máslem. Ovšem, nejprve ho povaříme ve várce ochucené citrusy, bylinkami, vínem i medem.

4–6 porcí

400 g bílého chřestu
400 g zeleného chřestu
0,5 l + 0,1 l pomerančového džusu
0,5 l bílého vína
voda
2 citrony
2 pomeranče
med
sůl
svazek čerstvých bylinek
pomerančový likér
200 g másla
150 g strouhanky

Nejprve si připravíme várku a chladicí lázeň na chřest.

Ohřejeme 2 l vody, přilijeme 0,5 l pomerančového džusu a 0,5 l bílého vína. Vhodíme kousky pomeranče, pomerančovou kůru, citron bez kůry, bylinky. Nálev lehce osolíme, osladíme medem a přivedeme k varu. Polovinu množství necháme dobře vychladit.

Chřest oloupeme škrabkou a vložíme do vroucího nálevu a vaříme 6–7 minut. Poté chřest i s několika pomeranči vyndáme a vložíme do studené ochucené várky.

Chřest vyndáme ze studené vody a v utěrce osušíme. Na pánvičce necháme přepustit máslo, zakápneme pomerančovým džusem. Chřest vložíme na pánev a prohřejeme, případně lehce dochutíme solí. Můžeme zakápnout pomerančovým likérem. Ten nám jídlo lehce ovoní a dodá příjemné aroma.

Prohřátý chřest servírujeme na talíř, zasypeme nasucho opraženou strouhankou a zakápneme přepuštěným máslem.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl