Ryby a mořské plody

Brendada z tresky a šťouchaných brambor

10 porcí

500 g tresky
200 g soli
100 g krupicového cukru
500 g brambor uvařených ve slupce
60 g másla
50 g majonézy
20 ml olivového oleje
20 g hladkolisté petrželky
30 g estragonu
30 g libečku
3 g bobkového listu
1 citron (šťáva i kůra)
sůl
mletý pepř
10 plátků žitného chleba

Nejprve si připravíme tresku.

Tresku očistíme a marinujeme 45 minut ve směsi soli, cukru a bylinek (1/3 z uvedené dávky estragonu, libečku a petržele). Poté tresku opláchneme pod studenou tekoucí vodou.

Připravíme si rozvar z vody a bylinek (zbylé 2/3 estragonu, libečku, petržele a 1/3 bobkového listu). Chvíli povaříme a do rozvaru vložíme tresku a na mírném plameni povaříme (pošírujeme) po dobu 5 minut. Tresku vyjmeme, necháme zchladnout a rozdělíme ji na jednotlivá vlákna.

Brambory ve slupce opláchneme pod tekoucí studenou vodou a uvaříme v osolené vodě se zbylým bobkovým listem. Po uvaření oloupeme a smícháme s máslem a treskou. Necháme vychladit. Po vychladnutí přidáme majonézu a zbylé bylinky. Dle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou a kůrou, popřípadě mletým pepřem.

Na plátek žitného chleba naneseme připravenou brandadu, ozdobíme ještě kousky tresky a bylinkami. Lehce zakapeme olivovým olejem.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl