Maso

Trhaný hovězí krk v kremroli, nízký roštěnec a šalotkové chutney na portském víně

4 porce

500 g hovězího krku
400 g kachního sádla
badyán, římský kmín, kousek celé skořice
sůl

Hovězí krk osolíme a vložíme do rozpuštěného sádla s kořením. Pečeme v troubě, zakryté poklicí, při 120 °C doměkka, asi 2−3 hodiny. Poté maso vyjmeme ze sádla a vidličkami natrháme.

400 g nízkého roštěnce
2 lžíce olivového oleje
80 demi glace
střik koňaku
20 g másla
maldonská sůl

Roštěnec nakrájíme na porce, pokapeme olejem, opečeme na pánvi z obou stran, ke konci opékání zastříkneme koňakem, přidáme demi glace a máslo. Odstavíme, po chvíli nakrájíme a osolíme.

šalotkové chutney

400 g šalotky
30 g másla

200 ml portského červeného vína
2 bobkové listy
med
sůl

Šalotku nakrájíme na klínky, pozvolna opékáme, podlijeme portským vínem, přidáme bobkové lístky, podusíme a zredukujeme. Na závěr osolíme, osladíme medem.

růžičková kapusta

8 hlaviček růžičkové kapusty
500 ml vody
ocet
bobkový list
sůl

Růžičkovou kapustu rozdělíme na jednotlivé lístky, které krátce spaříme v rozvaru vody, střiku octa, soli a bobkového listu. Krátce zchladíme a na utěrce necháme okapat.

kremrole

175 g hladké mouky
125 g másla + na pomazání trubiček
1 žloutek
1 lžička octa
50 ml 33 % smetany
špetka soli

1 vejce na potření

Z mouky, máslo změklého při pokojové teplotě, žloutku, octa, smetany a špetky soli vypracujeme kompaktní hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici alespoň hodinu odležet a ztuhnout.

Poté těsto rozválíme asi na 2 mm silné, 2 cm široké a 15 cm dlouhé pruhy, které omotáváme kolem máslem pomaštěných formiček a potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 °C dozlatova.

Servírování:

Pokrm servírujeme tak, že kremrole plníme natrhaným masem, podáváme s plátkem roštěnce, který přelijeme šťávou, chutney a dozdobíme lístečky růžičkové kapusty.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl