Maso

Rillettes z lososa s bylinkami, salátem frisée a pohankovými bliny

4–6 osob

rillettes

300 g filetu čerstvého lososa
125 g uzeného lososa
1 citron
1 svazek čerstvého kopru
1 svazek čerstvé pažitky
100 g crème fraîche
1 lžíce povoleného másla
sůl
mletý pepř

court-bouillon

1 mrkev
1 cibule
1 stroužek česneku
1 díl řapíkatého celeru
0,5 l bílého vína
1 snítka čerstvého tymiánu
1 bobkový list (pokud možno čerstvý)
2 kuličky celého černého pepře
voda

pohankové bliny

150 g hladké mouky
150 g pohankové mouky
60 g másla
10 g soli
300 ml mléka
5 g prášku do pečiva
15 g droždí
bílky z 8 vajec
3 žloutky
olej na smažení

1 salát frisée

dresink na salát

2 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce vinného octa
sůl
mletý pepř
cukr a citron na dochucení
olivový olej
voda

Do kastrolu nalijeme víno, vložíme koření, bylinky, zeleninu, osolíme a várku zredukujeme. Poté vložíme kůže zbaveného a osoleného lososa, vaříme mírně, pouze táhneme (těsně pod bodem varu), asi 10 minut. Vyjmeme a necháme vychladit.

Uzeného lososa nakrájíme na drobné kostičky (brunoise). Přidáme při pokojové teplotě povolené máslo, crème fraîche, pošírovaného lososa a vidličkou rozmačkáme, přidáme nasekané byliny, ochutíme solí a citronovou šťávou. Dáme do ledničky vychladit.

Z uvedených ingrediencí na bliny připravíme klasickým způsobem kynuté těsto. Z těsta opékáme na oleji bliny.

Rillettes podáváme s bliny a salátkem

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl