Mrkvánky


těsto
400 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
220 g mléka
50 g másla
1 vejce
4 g soli
15 g droždí
mrkvová náplň
300 g strouhané mrkve
110 g krupicového cukru
60 g másla
5 g kukuřičného škrobu
špetka skořice a pepře
drobenka
60 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
30 g másla
1 g soli
na pomazání
50 g másla
30 ml rumu
Nejprve připravíme kynuté těsto.
Všechny ingredience smícháme, nejlépe v robotu, do hladka tak, aby se těsto nelepilo. Musíme být trpěliví a na těsto příliš nechvátat, mísení vyžaduje svůj čas. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme je kynout asi 1 hodinu, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Během kynutí si připravíme mrkvovou náplň a drobenku.
V kastrůlku rozpustíme máslo, vložíme mrkev a cukr, škrob a ochutíme mletou skořicí a pepřem.
V míse pomocí prstů vyrobíme drobenku, promícháme všechny uvedené ingredience, používáme máslo pokojové teploty.
Po vykynutí těsto vyklopíme na vál a pouze pomocí prstů roztáhneme na 30 x 20 cm. Těsto je heboučké a nadýchané, dobře se s ním pracuje. Moukou podsypáváme minimálně.
Plát rozdělíme na 12 čtverců, každý čtverec prsty zlehka promáčkneme, navršíme náplň, spojíme protilehlé růžky a dobře zavážeme, svázaným klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem, pokryjeme drobenkou a necháme ještě 20−30 minut kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 180 °C 10−15 minut.
Po vyjmutí z trouby potřeme horkým máslem s rumem. Před podáváním pocukrujeme.
Ohodnoťte tento recept: