těsto

400 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
220 g mléka
50 g másla
1 vejce
4 g soli
15 g droždí

mrkvová náplň

300 g strouhané mrkve
110 g krupicového cukru
60 g másla
5 g kukuřičného škrobu
špetka skořice a pepře

drobenka

60 g hladké mouky
30 g krupicového cukru
30 g másla
1 g soli

na pomazání

50 g másla
30 ml rumu

Nejprve připravíme kynuté těsto.

Všechny ingredience smícháme, nejlépe v robotu, do hladka tak, aby se těsto nelepilo. Musíme být trpěliví a na těsto příliš nechvátat, mísení vyžaduje svůj čas. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme je kynout asi 1 hodinu, mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Během kynutí si připravíme mrkvovou náplň a drobenku.

V kastrůlku rozpustíme máslo, vložíme mrkev a cukr, škrob a ochutíme mletou skořicí a pepřem.

V míse pomocí prstů vyrobíme drobenku, promícháme všechny uvedené ingredience, používáme máslo pokojové teploty.

Po vykynutí těsto vyklopíme na vál a pouze pomocí prstů roztáhneme na 30 x 20 cm. Těsto je heboučké a nadýchané, dobře se s ním pracuje. Moukou podsypáváme minimálně.

Plát rozdělíme na 12 čtverců, každý čtverec prsty zlehka promáčkneme, navršíme náplň, spojíme protilehlé růžky a dobře zavážeme, svázaným klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozpuštěným máslem, pokryjeme drobenkou a necháme ještě 20−30 minut kynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 180 °C 10−15 minut.

Po vyjmutí z trouby potřeme horkým máslem s rumem. Před podáváním pocukrujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

539 hlasů

Další recepty Celý díl