Tartaletky z lineckého těsta se smetanovým krémem a jahodami


120 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
2 žloutky
10 g vanilkového cukru
trochu citronové kůry
moučkový cukr na vyválení
smetanový krém
250 g zakysané smetany
60 g moučkového cukru
2,5 plátku želatiny
150 ml smetany na šlehání
20 ml mléka200 g jahod
100 g jahodové marmelády
lístečky máty na ozdobu
Společně propracujeme máslo pokojové teploty, prosátou mouku a cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a dva žloutky. Připravíme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a v lednici necháme odležet nejméně hodinu.
Poté těsto rozválíme (při rozvalování používáme moučkový cukr na podsypání) a vykládáme jím formičky. Když pracujeme s těstem, je třeba, aby bylo neustále studené. Těsto ve formičkách propícháme, nebo do košíčků vložíme kolečka pečicího papíru a vysypeme fazolemi. Je to proto, aby se těsto nezvedalo a nedělalo boule.
Košíčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C +- 10 minut.
(Pokud používáme na zatížení těsta fazole, pečeme 8 minut s fazolemi, poté vyndáme a dopečeme ještě dvě minuty dozlatova bez fazolí).
Zakysanou smetanu rozmícháme s moučkovým cukrem.
V teplém mléku necháme nabobtnat plátkovou želatinu, zahřejeme, aby se rozpustila. Mléko se nesmí vařit!
Mléko se želatinou vmícháme do zakysané smetany.
Šlehačku vyšleháme a smícháme se směsí ze zakysané smetany a necháme ztuhnout.
Na dno upečených košíčků naneseme jahodovou marmeládu, nakrájené jahody, nazdobíme zakysanou smetanou a dozdobíme opět jahodami a lístečkem máty.
Ohodnoťte tento recept: