Maso

Vánoční šunka s karamelizovanými zázvorovými jablky a bramborovou kaší

900 g vepřové šunky vcelku
450 g jablek
35 g cukru
350 ml červeného vína
100 ml pomerančového džusu
2 g semínka koriandru
2 skořice
2 g badyánu
2 g hřebíčku
20 ml medu
20 g zázvoru
sůl

bramborová kaše

450 g brambor
120 g másla
100 ml smetany
20 g pažitky

Nejprve si připravíme vánoční redukci.

Opražíme hřebíček, skořici, badyán, koriandr, zalijeme červeným vínem s medem a pomerančovým džusem. Po provaření přecedíme od koření a svaříme na medovou konzistenci.

Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Cukr rozpustíme na světlý karamel, vložíme jablka, obalíme v karamelu, zalijeme pomerančovým džusem a vaříme doměkka. Dochutíme solí a nastrouhaným zázvorem.

Šunku nakrojíme na jedné straně do mřížky, ze všech stran potřeme připravenou redukcí a dáme péct do vyhřáté trouby na 120 °C na 10 minut.

Po 10 minutách zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 5 minut, aby redukce lehce zkaramelizovala.

Brambory omyjeme a vaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, poté oloupeme a propasírujeme, přidáme horkou smetanu a dochutíme solí.

Podáváme bramborovou kaši, nakrájenou šunku, jablka a zdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl