Vánoční šunka s karamelizovanými zázvorovými jablky a bramborovou kaší


900 g vepřové šunky vcelku
450 g jablek
35 g cukru
350 ml červeného vína
100 ml pomerančového džusu
2 g semínka koriandru
2 skořice
2 g badyánu
2 g hřebíčku
20 ml medu
20 g zázvoru
sůl
bramborová kaše
450 g brambor
120 g másla
100 ml smetany
20 g pažitky
Nejprve si připravíme vánoční redukci.
Opražíme hřebíček, skořici, badyán, koriandr, zalijeme červeným vínem s medem a pomerančovým džusem. Po provaření přecedíme od koření a svaříme na medovou konzistenci.
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Cukr rozpustíme na světlý karamel, vložíme jablka, obalíme v karamelu, zalijeme pomerančovým džusem a vaříme doměkka. Dochutíme solí a nastrouhaným zázvorem.
Šunku nakrojíme na jedné straně do mřížky, ze všech stran potřeme připravenou redukcí a dáme péct do vyhřáté trouby na 120 °C na 10 minut.
Po 10 minutách zvýšíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 5 minut, aby redukce lehce zkaramelizovala.
Brambory omyjeme a vaříme ve slupce v osolené vodě doměkka, poté oloupeme a propasírujeme, přidáme horkou smetanu a dochutíme solí.
Podáváme bramborovou kaši, nakrájenou šunku, jablka a zdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.
Ohodnoťte tento recept: