Bramborové lokše s kdoulovou marmeládou a pečeným bůčkem


marinovaný bůček
400 g masitého bůčku bez kosti a kůže
100 g sádla
4 chilli papričky
8 stroužků česneku
snítka rozmarýnu
2 lžíce cukru
1 lžička soli
4 lžíce vinného nebo jablečného octa
Neprve si připravíme maso – namarinujeme jej a uvaříme brambory ve slupce.
Oboje je nejlepší udělat den předem.
Bůček nakrájíme na plátky silné asi jeden centimetr.
V kastrolu rozpustíme sádlo, přidáme rozmáčknutý a nahrubo nasekaný česnek, snítku rozmarýnu, nasekanou chilli papričku, ocet, cukr a sůl. Prohřejeme a rozmixujeme. Marinádu nalijeme na bůček a necháme nejlépe přes noc proležet.
Poté vyjmeme a plátky bůčku opečeme z obou stran dozlatova a pokládáme na připravené lokše – viz níže.
těsto na lokše
1 kg brambor typu B uvařených ve slupce
2 vejce
2−3 lžíce mléka
400 g hrubé mouky
3 lžíce dětské krupičky
sůlkdoulová marmeláda
Brambory ve slupce uvaříme (jak jsme se zmínili, nejlépe den předem).
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a spolu s dalšími ingrediencemi (kromě marmelády) vypracujeme v hladké těsto. Tvoříme placičky, které nasucho opékáme na pánvi z obou stran.
Po upečení potřeme kdoulovou marmeládou a navršíme připravený bůček.
Ohodnoťte tento recept: