Medovinové perníčky Marie Baťové


500 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
180 g másla
40 ml medoviny
1 lžíce sádla
5 lžic teplého medu
3 vejce
1 lžička jedlé sody1 lžička mletého badyánu
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
(možno nahradit perníkovým kořením)
varianta s ořechy
100 g vlašských ořechů
100 ml medoviny
Připravíme si vodní lázeň. V ní následně rozehřejeme máslo, sádlo a med.
Jakmile se nám všechny ingredience spojí, přidáme vejce a medovinu. Nádobu vyjmeme z vodní lázně. Vše prošleháme metličkou, vejce se nesmí vařit.
Do směsi přidáme mouku, cukr, jedlou sodu a koření. Vše zpracujeme do hladkého těsta, zabalíme do potravinářské folie a necháme v chladu alespoň dvě hodiny odležet. Ideální doba proležení je však jeden celý den.
Pokud budeme volit variantu perníčků s ořechy, namáčíme nalámané ořechy den předem v medovině.
Těsto vyjmeme z chladu a při pokojové teplotě jej necháme povolit tak, aby se nám s ním dobře pracovalo.
Na pomoučeném vále vyválíme rovnoměrný plát a pomocí vykrajovátka tvarujeme perníčky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Pokud jsme vybrali variantu s ořechy, tak perníčky dozdobíme kousky ořechů.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 8−10 minut.
Zdroj:
Recept pochází z archivu paní Marie Baťové a poskytla nám jej Gabriela Končitíková z Nadace Tomáše Bati.
Ohodnoťte tento recept: