Polévky

Krkonošské kyselo s hříbky a škvarkovými plackami

Polévka voňavá po chlebu a houbách, mírně navinulá a tolik vydatná. Na její přípravu je třeba myslet, kvůli chlebovému kvásku, dva dny předem. Zakupte celozrnnou mouku, žitnou nebo pšeničnou, zamíchejte s vodou a už jen dva dny čekejte. (Nebojte se použít mouku špaldovou - špalda je prastará nešlechtěná obilnina vyjímečná svým složením a chutí po oříškách, bohatá na bílkoviny, vlákninu a hořčík). Věřte, vyplatí se to, polévka je skvělá.
P.S. Chlebový kvásek se dá v některých pekárnách i objednat, v Krkonoších je k dostání běžně, v Praze např. v síti pekáren z Michle, ostatní, prosím, prozkoumejte váš terén.

4-6 porcí

chlebový kvásek

250 g celozrnné pšeničné nebo žitné mouky
250 ml teplé vody

polévka

1,2 l vody
50 g sušených hříbků
celý kmín
sůl

míchaná vejce

4 vejce
50 g cibule
25 g másla
pepř mletý
sůl
pažitka

1. Chlebový kvásek připravíme jednoduchým způsobem. Mouku dobře smícháme s teplou vodou a necháme pod utěrkou na teplém místě (v zimě u radiátoru) alespoň 24 hodin, nejlépe 48 hodin stát.

2. Do litru vroucí a osolené vody vložíme sušené předem namočené hříbky, kmín a necháme povařit asi 10 minut.

3. Do chlebového kvásku přidáme studenou vodu, cca 200 ml, a metličkou řádně prošleháme. Chlebový kvásek postupně zašleháváme do houbového vývaru a necháme společně 20-30 minut provařit.

4. Na přepuštěném másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, přilijeme rozmíchaná vejce a připravíme míchaná vajíčka, která se vkládají do horké polévky až na talíři.

škvarkové placky

150 g vařených brambor
85 g škvarků
60 g hrubé mouky
4 žloutky
40 g vepřového sádla
pepř
sůl

Uvařené brambory bez slupky ještě horké rozšťoucháme s rozehřátými škvarky, osolíme a opepříme, zasypeme hrubou moukou a přikryjeme pokličkou, mouku necháme zapařit a do vychladlé bramborové hmoty přidáme žloutky a vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme placičky o průměru 10 cm a pečeme na vepřovém sádle. Podáváme k polévce.

Ohodnoťte tento recept: 

45 hlasů

Další recepty Celý díl