Pečené kachní prso s dýňovo-mátovým pyré a švestkovou omáčkou s portským


4 porce
2 kachní prsa
2 lžičky perníkového koření
snítka tymiánu a rozmarýnu
1 pomeranč
100 g švestek dušených na portském vínu
sůl
1 čekankový puk
Kůži kachních prsou nařízneme do mřížky a maso z obou stran okořeníme perníkovým kořením.
Kachní prsa vložíme na rozpálenou pánev kůží dolů a pozvolna opékáme spolu se snítkou rozmarýnu a tymiánu, maso obrátíme, přidáme pomerančovou kůru, přeléváme výpekem a pozvolna dopečeme.
Na závěr vmícháme švestky v portském, pomerančovou šťávu, osolíme, provaříme a na závěr vložíme čekanku podélně nakrájenou na čtvrtiny.
Pečené maso nakrájíme na plátky, podáváme s dýňovým pyré (viz níže) a přeléváme výtečnou šťávou.
dýňové pyré
600 g dýně hokaido
4 lžíce cukru
300 ml bílého vína
sůl
snítka máty
špetka mletého chilli
Kousky dýně orestujeme nasucho v pánvi, zasypeme cukrem, který necháme zkaramelizovat, podlijeme bílým vínem, podle potřeby přidáme vodu a povaříme doměkka. Poté rozmixujeme, osolíme, vmícháme nasekanou mátu a dochutíme špetkou chilli.
Ohodnoťte tento recept: