Pomazánky

Pěna z uzeného jazyka s marinovanou okurkou a červenou řepou

Jemná chuť pěny z jazyka doplňuje harmonie decentně ochucené zeleniny, což je skvělý rozjezd pro nabuzení chuťových buněk a degustaci dalšího chodu.

4 porce

100 + 200 ml smetany
150 g uvařeného a oloupaného hovězího jazyka
6 plátků želatiny (10 g)
50 g červené vařené řepy – oloupané
10 g krystalového cukru
vývar z řepy
½ salátové okurky
snítka čerstvého kopru
moučkový cukr
1 pomeranč
toustový chléb

Nejlépe půl dne či den předem připravíme:

200 ml šlehačky vyšleháme ručně do polo tuhé konzistence (mixér není tak citlivý, jako naše ruka), uložíme do chladničky. Jazyk nakrájíme na větší kostky a se 100 ml šlehačky chvilku povaříme, směs osolíme a opepříme, rozmixujeme a vlijeme zpátky do kastrolku. Želatinu namočíme do vody asi na 1 minutu.

Do kastrolku ke směsi přidáme namočenou želatinu a zahřejeme na 50−60 °C. Směs nesmíme vařit, želatina by tak ztratila želírovací schopnost. Hmotu důkladně promícháme, a když má teplotu těla, vmícháme ji do napůl vyšlehané smetany. Fáš vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií. Dobře zakryjeme i z vrchu a uložíme do lednice.

Před podáváním:

Řepu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel, vložíme řepu, zastříkneme vývarem z řepy a prohřejeme. Maličko osolíme a necháme odstát.

Okurku nakrájíme podélně na tenké plátky, které naskládáme částečně přes sebe na talíř, na němž budeme pěnu podávat. Okurku posypeme koprem, zastříkneme pomerančovou šťávou, trochu osolíme a maličko pocukrujeme. Na talíř přidáme porci pěny z uzeného jazyka, červenou řepu a krajíček toustového chleba.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl