Domácí vanilkové suflé


Suflé neboli nákyp, je rychlá a přitom dietní pochoutka. Stačí jen mít doma pěkné zapékací mističky (pro suflé určitě vyšší - nazývají se kokotky, nízké jsou gratinky) a můžete se tak blýsknout i před nečekanou návštěvou. Navíc když ingredience nejsou nijak komplikované: vajíčka a nějaké to lesní ovoce (i z mrazáku) borůvky, maliny, jahody. Množství bílků se nemusíte obávat neobsahují žádný cholesterol. U trouby si raději počkejte, je to skutečně rychlý moučník!
A jak zpracovat větší množství zbylých žloutků? Uchovejte je v uzavřené nádobě v ledničce a druhý den si připravte žloutkovou pěnu. Recept naleznete například v díle o italské kuchyni.
4 porce
6 vaječných bílků
200 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
100 g vanilkového cukru
2 vanilkové lusky
svazek meduňky
50 g másla
moučkový cukr
1. zapékací mističky vymažeme máslem a vysypeme půlkou vanilkového cukru
2. v misce smícháme lesní ovoce s druhou půlkou vanilkového cukru
3. do mísy vložíme bílky společně s obsahem vanilkových lusků, nasekanou meduňkou a vyšleháme sníh
4. vyšlehaný sníh vkládáme do vyšších zapékacích mističek a do každé porce přidáme lžíci lesního ovoce
5. pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10 minut
6. po upečení posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme meduňkou
Ohodnoťte tento recept: